Jedlo bohaté na smotanu alebo tuky vyvoláva v mozgu ohňostroj šťastia. Odhalenie britských vedcov by mohlo vysvetľovať, prečo sa niektorí ľudia nemôžu nabažiť zmrzliny alebo dezertov tiramisu, napísal nemecký týždenník Der Spiegel. Vedci Ivan de Araujo a Edmund Rolls z britskej Oxfordskej univerzity ponúkli svojím pokusným osobám nie príliš vábne jedlo - chuťovo neutrálnu celulózovú kašu s prímesou vody, kukuričného oleja, sirupu alebo obyčajného rastlinného oleja. Počas čudného obeda merali vedci aktivitu mozgu jeho účastníkov pomocou počítačového tomografu. Výsledok: tuk v ústach aktivuje centrum šťastia v mozgu. Hlavne vzorky s vyšším obsahom tukov v mozgu "oslovili" tie oblasti, ktoré sú čiastočne s oblasťou zodpovednou za vnímanie chuti. Z toho podľa vedcov vyplýva, že mozog vníma nielen chuť, ale i zloženie jedla. (čtk)