Novired je skorá odroda reďkovky.
FOTO - ARCHÍV
Lahôdková cibuľka je pre výraznú aromatickú chuť žiadanou jarnou zeleninou. Konzumnou časťou je spolu s cibuľkou aj spodná časť listov, ktorá obsahuje biologicky aktívne karotenoidy. Typickú vôňu a chuť dávajú cibuľke éterické oleje. Z cenných látok obsiahnutých v rastline treba spomenúť aj vitamín C, a najmä síru viazanú v organických zlúčeninách.
Lahôdkovú cibuľku pestujeme prevažne zo sadzačky. Pri vysievaní zo semena potrebuje na dosiahnutie konzumnej zrelosti dlhšie obdobie. Výsadbu robíme z minuloročnej úrody zdravých pevných cibuliek (štupľovky) s priemerom 12,5 cm. Nároky na pôdne a klimatické podmienky má pomerne malé. Nevhodné sú však zamokrené a studené pôdy, na ktorých trpí chorobami. Dobre sa jej darí po okopaninách hnojených maštaľným hnojom. Pôdu pred výsadbou len plytko prekypríme do hĺbky 3 cm. Cibuľky začíname vysádzať koncom marca až začiatkom apríla do sponu 5 x 8 cm. Do pôdy sa ručne vtláčajú tak, aby ich vrcholky boli asi centimeter pod povrchom pôdy. Je potrebné, aby sadba mala v pôde správnu polohu. Po vysadení pôdu jemne utlačíme a povrch udržujeme počas celého vegetačného obdobia bez burín. Po troch až piatich týždňoch od výsadby, keď listy dosiahnu dĺžku asi 20 cm a rastlinám sa začnú vyvíjať cibuľky, ju môžeme zberať.
Reďkovka vytvára červené, žlté prípadne biele buľvičky, ktoré sú bohatým zdrojom dôležitých minerálnych látok a vitamínu C. Horčičná silica, ktorá spôsobuje jej typickú korenistú a mierne štipľavú chuť, má priaznivé účinky na trávenie. Je obľúbená je aj pre veľmi krátke vegetačné obdobie.
V záhradách začíname reďkovku vysievať už v druhej polovici marca. Postupnou sejbou v týždňových až dvojtýždňových intervaloch si zabezpečíme úrodu buľvičiek až do polovice júla. Pôdy na jej pestovanie vyberáme ľahšie humózne s dostatkom ľahko prístupných živín. Nevhodné sú pôdy čerstvo vyhnojené maštaľným hnojom, ktorý spôsobuje nepríjemnú chuť, dutosť a hubovatenie buľvičiek. Sejeme po jednom semene do hĺbky 0,5 až 1 cm do sponu 3 až 5 x 15 cm. Povrch pôdy udržujeme po vysiatí v kyprom stave. Na dosiahnutie kvalitnej úrody buľvičiek bez nepríjemnej ostrej chuti treba počas celého vegetačného obdobia udržiavať pôdu dostatočne a rovnomerne vlhkú. O 40 až 50 dní po výseve začneme reďkovku zberať.
Ing. ĽUBOMÍR BELLAN, VÚZ Nové Zámky