V kuchyni s herečkou Zuzanou Dančiakovou

Ak u Dančiakovcov mama varí hovädziu, slepačiu alebo zeleninovú polievku, dcéra Zuzka to zacíti zďaleka. Príde domov a "fetuje" voňavé vývary, ktoré sa šíria z rodičovskej kuchyne. Mladá herečka je zaťažená na maminu polievku, hoci zje všetky ponúkané ..

Herečka Zuzana Dančiaková po skončení Konzervatória v Bratislave vyštudovala herectvo na VŠMU. Prvé herecké skúsenosti získala v Trnavskom divadle - dnes Divadlo Jána Palárika. Momentálne hosťuje v Prešporskom divadle v predstavení Smelý zajko a hrá aj v divadle Aréna. Pracuje v dabingu a vo voľných chvíľach ako finančný poradca pre brokerskú spoločnosť.

Ak u Dančiakovcov mama varí hovädziu, slepačiu alebo zeleninovú polievku, dcéra Zuzka to zacíti zďaleka. Príde domov a "fetuje" voňavé vývary, ktoré sa šíria z rodičovskej kuchyne. Mladá herečka je zaťažená na maminu polievku, hoci zje všetky ponúkané jedlá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nebolo to tak vždy. Tiež mala obdobia, keď si strážila príjem kalórií. Jedla veľmi málo, ignorovala perfektné kuchárske umenie svojej mamy, pretože tak ako takmer každej dospievajúcej dievčine sa jej zdalo, že nie je dosť štíhla. Obe babičky Dančiakovcov žili v Bratislave, takže deti známeho herca nechodievali na prázdniny na dedinu.

"Ockova mama skvelo piekla jablkové koláče, druhá babička bola v kuchyni tiež jedničkou." U starej mamy si Zuzka pravidelne dávala "holé slíže". "Jedlo, ktoré dospelí členovia rodiny vychutnávali s tvarohom, smotanou a oškvarkami, som odmietala," spomína herečka, ktorá je dnes dobrou gazdinkou. "Namiesto tvarohu a smotany som si rezance vždy posypala iba vegetou."

Všetky tri deti herca Stana Dančiaka mali v stravovaní počas dospievania svoje obdobia. Zuzka spomína najmä na najstaršieho brata Stanka, ktorému chutilo najviac. Dodnes, keď vidí, s akou chuťou brat dokáže jesť, musí si aj ona naložiť. Túto vlastnosť Stanko zdedil po otcovi. Ak si Stano Dančiak otvorí hoci obyčajnú konzervu s rybičkami, všetkým okolo sa začnú zbiehať sliny.

SkryťVypnúť reklamu

Bez paradajkovej polievky

Mladá herečka zje všetko okrem jediného: ani cítiť nemôže paradajkovú polievku, hoci miluje paradajkové omáčky. Ide asi o blok z detstva. Na základnú školu chodila na Palackého ulici v Bratislave, ktorá bola známa výbornou kuchyňou. Ale hoci tam varili naozaj chutne, Zuzku pravdepodobne raz nasilu donútili zjesť paradajkovú polievku, ktorú odvtedy neznáša. U Dančiakovcov deti do jedla nikdy nenútili. Iba raz sa stalo, že Zuzku nechali sedieť v kuchyni samu nad omáčkou, ktorú napriek všetkému odmietla zjesť.

Nulka je mäsová

"Som mäsožravec, ako väčšina mojich rodinných príslušníkov, ktorí majú krvnú skupinu 0. O nás nulkároch sa hovorí, že k životu potrebujeme mäso. A to je pravda," hovorí herečka, ktorá doma rada varí a vymýšľa jedlá pre kamarátov a rodinu. Zbiera korenia všetkého druhu, najnovšie skúša grécke. Najviac však pri varení používa čili, bez ktorého by sa jej jedlá zdali trochu fádne.

SkryťVypnúť reklamu

Pretože v dančiakovskej rodine už všetky deti žijú vlastný život, dohodli sa s rodičmi na pravidelných pondelňajších večeriach. Mama pripraví vždy niekoľko chodov, takmer ako na svadbe.

Ako jediná dcéra sa Zuzka najviac motkala pri mame v kuchyni. Mama ju naučila základy kulinárskeho umenia, ktoré v súčasnosti obohacuje svojou fantáziou. Nerada používa váhu a dochucuje podľa vlastného uváženia. A hoci dobre vie, že vegeta je nezdravá, bez nej sa nezaobíde.

Čo sa týka kuchyne, má veľký sen. Hoci to u nej vonia bylinkami, korením, a kuchyňa pôsobí milo a útulne, túži po veľkom priestranstve s pracovným pultom v strede, vybavenom najmodernejšou technikou.

FOTO - DESANA DUDÁŠOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 584
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 303
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 116
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 336
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 914
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 862
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 397
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu