BRATISLAVA 2. apríla (SITA) - Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS) schválila celkovo 301 potravinárskych prevádzkarní pre pôsobenie v rámci rozšíreného trhu po vstupe Slovenska do Európskej únie (EÚ) na základe nariadení Európskej komisie (EK). Najviac z nich, až 120, je z mliekarenského sektora. Po vstupe Slovenska do EÚ tak bude môcť vo svojej činnosti pokračovať 31 veľkokapacitných mliekarní so spracovateľskou kapacitou nad 2 mil. litrov mlieka za rok, 23 mliekarenských prevádzok s ročnou kapacitou od 500 tis. do 2 mil. litrov mlieka a 49 mliekarenských prevádzok s ročnou kapacitou pod 500 tis. litrov mlieka. Po prvom máji bude môcť v činnosti pokračovať aj 17 skladov mlieka a mliečnych výrobkov. Informoval o tom vedúci kancelárie ústredného riaditeľa ŠVPS Martin Chudý.
Medzi prevádzkami schválenými podľa nariadení EK je aj 57 prevádzok zameraných na výrobu mäsových výrobkov, z čoho jedna firma sa zaoberá výrobou želatíny určenej na ľudskú spotrebu. Po rozšírení EÚ bude môcť činnosť vykonávať tiež 50 prevádzok spracovávajúcich čerstvé mäso a 31 prevádzok na spracovanie produktov rybolovu. Vo výrobe a spracovaní čerstvého hydinového mäsa bude pokračovať 27 prevádzok a v spracovaní zveriny a voľne žijúcej zveri 7 prevádzok. ŠVPS schválila aj 6 prevádzok na spracovanie králičieho mäsa a 3 prevádzky zamerané na produkciu vaječných výrobkov.
EK bude posudzovať aj návrhy na dodatočné prechodné obdobie na naplnenie hygienických noriem EÚ pri desiatke slovenských potravinárskych prevádzkarní. Ide o jednu mliekareň a deväť prevádzkarní pre výrobu a spracovanie čerstvého mäsa, ktoré po odobrení EK budú do naplnenia hygienických kritérií vykonávať činnosť aspoň v rámci Slovenskej republiky.