Netreba vyvárať pol dňa

V kuchyni s hercom Ivanom Vojtekom

Ivan Vojtek patrí medzi hercov, ktorí výrazne inklinujú k humoristickým žánrom. Účinkuje v komédiách na Novej scéne či v divadle West a pravidelne sa objavuje v televízii aj ako bavič a moderátor. Od tohto roka vystriedal na televíznej obrazovke v role kuchára Petra Novotného a začal uvádzať vlastný program o varení Tulinárium. Názov je odvodený od jeho prezývky Tuli.

V kuchyni s hercom Ivanom Vojtekom

Rozprávať sa s hercom Ivanom Vojtekom o varení je príjemné, vidno, že ide o gurmána. Recepty sype z rukáva a rozkošnícky pregĺga pri ich predstave. Nebolo to vraj vždy tak, ako bábätko trpel nechutenstvom. Navyše, jeho mama mala problémy a nemohla ho kojiť. Keď už niekoľko dní nejedol, vzala situáciu do rúk stará mama. Hoci mal len deväť dní, nakŕmila ho krupicovou kašou. Žiadna detská krupička, normálna hrubá krupica, ktorú mu dávala lyžičkou. Spal po nej sedem hodín v kuse, až chodili počúvať, či je ešte nažive. Odvtedy začal jesť, akurát, že výhradne lyžičkou. Žiaden cumlík, žiadna fľaška. Chcelo to trpezlivosť, vpraviť do neho dve, tri deci mlieka. Naučil sa však vychutnávať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keďže hercova mama bola v domácnosti, nechodil do jasieľ, škôlky ani do družiny. Namiesto toho sa motal po kuchyni vedľa maminej sukne, a tak sa na neho všeličo nalepilo.

"Dobre si pamätám tú kuchynskú atmosféru. Mali sme normálny 'šporhelt', prikladali sme doň drevom, na platni vrela voda a mama obaľovala rezne. Bola výbornou kuchárkou a pánbožko to zariadil tak, že od dobrej mamy som sa dostal k výbornej manželke, tiež skvelej kuchárke. Mám čo robiť, aby som jej konkuroval, a to tiež viem čo-to uklohniť."

Sám si Ivan Vojtek musel vyvárať iba krátko, keď po škole nastúpil do nitrianskeho divadla.

"Boli tam povestné 'kutlochy', vlastne herecká ubytovňa. Zdedil som izbičku po Marošovi Kramárovi, kde bola dvojplatnička, a tam som vyváral aj pre kolegov. Najobľúbenejšie boli 'tuli chipsy', ktoré robievam dodnes. Vlastne sú to zemiakové lupienky. Nestíhal som ich vyprážať, nikdy mi nezostalo."

SkryťVypnúť reklamu

V nitrianskom súbore boli vyhlásenými kuchármi najmä herci Milan Kiš, Jozef Dóczy a rekvizitár Milan Liška, ktorý neskôr prevzal divadelný bufet.

"Pane bože, ten vedel vyvárať! Napríklad držkový perkelt na cesnaku a smotane. Bohužiaľ, u nás doma nemá nikto držky rád, ale raz za čas si ich urobím aspoň pre seba. Naši vyjedajú šťavu."

Pozor na "big oči!"

Ivan Vojtek má dve dcéry. Staršia, osemnásťročná, vzťah k vareche nepodedila, v čom sa však vyzná veľmi dobre, sú čaje. Zato štrnásťročná Zuzana už ako deväťročná dokázala uvariť kompletný obed.

"Niekedy sa až hádame, kto bude variť."

Čo sa týka kuchárskej filozofie, zastáva Ivan Vojtek názor, že originalita je v jednoduchosti. Obľubuje rýchle recepty, odmieta vyvárať obed pol dňa.

SkryťVypnúť reklamu

"Výborným a rýchlym receptom sú rezne v márianáde. Pomenovali sme ich podľa manželky, ktorá recept priniesla. Akékoľvek mäso nakrájané na plátky necháte uležať v špeciálnej marináde a potom vyprážate. V chladničke môžu ležať aj desať dní, takže keď vás nečakane prekvapí návšteva, za pár minút máte úžasnú lahôdku."

Ivan skúša aj recepty, ktoré odznejú v jeho relácii o varení Tulinárium.

"Moja Zuza skúsila naposledy recept Dana Krajcera, morčacie na karí. Vynikajúce a rýchle. Zato prisahám, že nikdy by som nevaril Big oči, recept Ďura Mokrého. Len na ilustráciu - dal dohromady opečené rybie filé, jahodový kompót, zázvor, med, javorový sirup, smotanu, vnútra z rajčiny, soľ a korenie. Všetko zmixoval a vydlabané rajčiny tým naplnil. Musel som to ochutnať a ako mi vyliezli oči z jamiek, on hovorí - no a toto sú big oči. Evidentne si zo mňa vystrelil, hoci sa tváril, že recept pochádza z Mexika."

SkryťVypnúť reklamu

Obohatil herca niečím aj profesionálny kuchár Vojtech Arcz, ktorý mu robí pri varení odborného poradcu?

"Áno, doslova obohatil moju kuchyňu kilom hrubozrnnej soli, ktorú som nikde nemohol zohnať."

Radšej rezne než diéty

Na racionálnu stravu a diéty Ivan Vojtek príliš neverí. Podľa neho organizmus každého je nastavený na niečo a všetko, čo robíme proti svojej prirodzenosti, nám ubližuje.

"Tak, ako niekomu robí dobre špenát, mne rovnako dobre robia rezne. Diétami si len človek zaťažuje psychiku, trápi sa, je podráždený. Keby som schudol, nebol by som to už ja. Navyše, je to priestor pre podvodníkov so všetkými tými zaručenými prípravkami na chudnutie. Ja mám rád pestrú stravu, aj zeleninu a ovocie. Neodopieram si nič, na čo mám chuť, len je dobré ustriehnuť mieru. Dajte telu, čo si žiada, ale vždy musíte prijať o jeden joulík menej, než vydáte. V tom je celé tajomstvo."

SkryťVypnúť reklamu

Na sladké príliš nie je, takže v rodine sa nevypeká. Len sem-tam, keď si to dcéry vyžiadajú. On koláče nemusí. Jedinou výnimkou sú slané osúchy.

"Kysnuté cesto dáte na plech a urobíte z neho plytký bazénik. Doň potom vylejete osolenú kyslú smotanu zmiešanú so šľahačkou. Takýto druh koláča rád mám."

Recepty Ivana Vojteka

Rezne v márianáde

Mäso na rezne, vajíčka, solamyl, soľ, korenie, horčica, olej na vyprážanie

Čo vajíčko, to lyžica solamylu, trocha soli a asi lyžica horčice. Všetko sa zmieša. Okorenené a osolené rezne z akéhokoľvek mäsa namáčame do zmesi a necháme odstáť niekoľko dní. Bez problémov vydržia v chladničke aj vyše týždňa. Pred podávaním mäso rýchlo opražíme, najlepšie na olivovom oleji. Podávame s čerstvým chlebom a uhorkou.

SkryťVypnúť reklamu

Tuli krumpli

Surové ošúpané zemiaky, točená saláma, kyslá smotana, šľahačka, aspoň 12 vajec uvarených natvrdo, soľ, korenie

Tajomstvo je v tom, že použijeme surové zemiaky, jedlo je potom oveľa šťavnatejšie. Zmiešame dve kyslé smotany a jednu šľahačku a zmesou vytrieme pekáč. Nakladieme vrstvu zemiakov nakrájaných na tenké kolieska, na ňu vrstvu šiestich rozkrájaných vajec uvarených na tvrdo a vrstvu slovenskej točenej salámy nakrájanej na kocky. Zalejeme smotanovou zmesou, primerane pridáme čierne korenie a soľ. Vrstvy zopakujeme. Končíme vrstvou zemiakov a zalejeme zvyškom smotany. Plech zakryjeme alobalom, do ktorého napicháme dierky, a pečieme zhruba hodinu v dobre vyhriatej rúre. Potom odstránime alobal a asi päť minút necháme pod grilom, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka.

SkryťVypnúť reklamu

FOTO SME - MIROSLAVA CIBULKOVÁ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 538
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 224
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 952
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 954
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 952
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 818
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 457
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu