
FOTO – PAVOL MAJER a ARCHÍV
V čase od 12. do 14. hodiny človek v nijakom francúzskom úrade nič nevybaví: zamestnanci sa totiž už pred poludním rozutekajú do najbližších reštaurácií, bistier a kaviarní s cieľom „mať miesto pri stole“, a tým aj „slušný obed“. Tí, čo to nestihnú, si kúpia v pekárni obloženú bagetu alebo šalát, ovocie a sódu. Z pohľadu výživy je to hrozné, desí sa Le Figaro.
Ako príklad pozitívnej zmeny uvádzajú noviny donášku objednaných teplých jedál na pevnej tácke, s kovovým príborom a skleným pohárom na nápoj až na pracovisko. Chlieb je vždy čerstvý a v prípade objednávky syrov sa ponúka chlieb pre daný druh syra. Ceny za jedlá sú výhodnejšie oproti reštaurácii, možno platiť v hotovosti, šekom, kreditnou kartou alebo aj stravovacími lístkami. Jedlá sa objednávajú deň vopred. Tento systém možno použiť individuálne aj z domu.
Je otázkou času, kedy sa aj ďalšie mestá chytia príkladu z regiónu Ile—de-France a budú svojim obyvateľom ponúkať donášku obeda na pracovisko, napríklad aj s miestnymi špecialitami. (tasr)