Bôčik plnený zelerom
Mäso vykostíme, odrežeme kožu a rozrežeme na veľký plátok. Naklepeme, osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Väčšiu cibuľu a zeler nakrájame na hrubšie pláty a osmažíme na olivovom oleji. Pridáme trochu paradajkového pretlaku, pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme a podusíme. Potom pridáme dve vajcia a strúhanku. Mäso naplníme zmesou zeleniny, zavinieme ho a zviažeme niťou. Na pekáč položíme kosti, ktoré sme vyrezali z mäsa, a na ne položíme roládu. Podlejeme vodou, posypeme rascou a dáme piecť do vyhriatej rúry. Keď je mäso upečené, vyberieme ho, k šťave pridáme lyžicu polohrubej múky rozmiešanej v troške vody a necháme zovrieť. Touto šťavou polievame mäso.
Hoci bravčové znesie staršie a ťažšie červené vína, vždy sa dá experimentovať. Môžete ho zapíjať dúškami Modrého Portugalu, Harmony, Vinselekt M. Michlovský, Mutěnická vinárska oblasť, obec Čejč, ročník 1999. Je to ľahšie víno s ovocno-kvetovou vôňou, ktorého chuť obohatilo zrenie v dubových sudoch. Najlepšie ho oceníte trochu viac vychladené, než býva u červených vín zvykom (12–14 stupňov). (dav)