Rajčan si Ameriku pochvaľuje

Michal Rajčan ako jediný zjazdár v histórii samostatného Slovenska dokázal bodovať vo Svetovom pohári. Vlani vo švajčiarskom Wengene skončil deviaty v kombinácii a získal 26 bodov. Sklamaný pomermi v Slovenskom lyžiarskom zväze nevydržal 23-ročný talent .

Michal Rajčan.

ŠTARTFOTO - PETER POSPÍŠIL

Michal Rajčan ako jediný zjazdár v histórii samostatného Slovenska dokázal bodovať vo Svetovom pohári. Vlani vo švajčiarskom Wengene skončil deviaty v kombinácii a získal 26 bodov. Sklamaný pomermi v Slovenskom lyžiarskom zväze nevydržal 23-ročný talent počúvať sľuby a koncom predchádzajúceho roku sa presunul do USA. Študuje na univerzite v Nevade.

,,Príchod do Ameriky bol v pohode. Prišiel som pred Vianocami a škola sa začala až v januári, takže som mal dostatok času zoznámiť sa s prostredím. Prvé dva týždne som trénoval a potom som absolvoval prvé FIS preteky. Akési zahrievacie kolo. Prvé školské preteky som však vynechal pre bolesti v chrbte," povedal Michal Rajčan.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Školu odštartoval bez väčších problémov, musel si však zvykať na domáce úlohy. ,,Zo začiatku som mal medzery v angličtine, no zlepšujem sa z týždňa na týždeň. Medzi študentmi nebýva zvykom, aby sa o seba navzájom zaujímali. Ak potrebujeme pomôcť s niečím do školy, môžem sa obrátiť na profesorov, ktorí sú vždy ochotní poradiť."

V lyžiarskom tíme sa Michal naopak na kolegov spoľahnúť môže. Americké školské preteky sa vyhodnocujú ako družstvo a dôležitý je každý člen. ,,Trénujeme päť dní v týždni na snehu. Na slalomovom kopci, kde sa pripravujeme a dochádzame hodinu na aute, je špeciálny systém zasnežovania. Je to podobné ako u nás, len z diel nestrieka sneh, ale voda. Keď to pustia a mrzne, tak sú podmienky na tréning dobré."

Trénerom školského lyžiarskeho tímu je Tom Arnstein a jeho asistentom Reuben Kuruvila. Michal zatiaľ absolvoval 20 pretekov, v ostatných šiestich neskončil horšie ako na piatom mieste. Vyhral slalom, dvakrát bol druhý, dvakrát tretí v obrovskom slalome a raz v slalome. Počas víkendových univerzitných majstrovstiev USA v Sugar Bowl skončil druhý v slalome a tretí v obrovskom slalome. ,,Oproti minulému roku som si zlepšil FIS body v obidvoch disciplínach. Na šampionáte štartovalo najlepších 20 slalomárov zo západnej a 15 z východnej časti USA. Úroveň je veľmi dobrá. Je tu veľa Nórov, ktorí predtým pravidelne bodovali v Európskom pohári. Vlastne je tu veľa Európanov a v prvej pätnástke sú iba dvaja Američania. So Slovenskom sa to nedá porovnávať. Tu je väčšia konkurencia. V šiestich obrákoch bolo šesť víťazov, z prvej desiatky môže vyhrať hocikto."

SkryťVypnúť reklamu

Zo začiatku mal Rajčan problémy nadviazať bližší kontakt s ostatnými lyžiarmi. ,,Nikto ma nepoznal. Až po prvom víťazstve ma začali brať vážnejšie. Lyžovanie so školu sa dá zvládnuť. Nie ako u nás doma, kde sa hľadajú rôzne dôvody. V USA profesori šport berú, ale na druhej strane vyžadujú plnenie úloh načas."

Michalovi zatiaľ v Amerike najviac chýba priateľka, rodina, kamaráti a auto. Slovenská reprezentácia už menej. ,,Ani neviem, či ešte nejaká existuje. Pozeral som si výsledky na internete, ale našich som v nich skoro nenašiel. Tréner Gregor sa ma ani nepokúšal kontaktovať. Aj o dlhoch SLZ som sa dozvedel. Je to veľa peňazí. A pritom náklady na prípravu aj počas sezóny na preteky sme si často hradili z vlastného. Vôbec si neviem predstaviť, ako by som fungoval v reprezentácii. Za súčasných podmienok? Tu sledujem, že aj na relatívne ‚nižšej' úrovni sa lyžovanie dá robiť ľahšie. A nezáleží až tak na peniazoch. V Amerike sa stretávam s ochotou, akú som doma nezažil. Tu hľadajú riešenia, ako veci urobiť, na Slovensku sa hľadajú dôvody, prečo sa to nedá," dodal Rajčan na záver.

SkryťVypnúť reklamu

MIRO GREŠKO

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  5. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  6. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  7. Probiotiká nie sú len na trávenie
  8. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 426
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 055
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 695
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 535
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 053
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 1 752
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 701
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 595
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu