vdýchnutie – je najrizikovejší spôsob ohrozenia, infekcia môže nastať vdychovaním kontaminovaných častí pôdy alebo spracovaním vlny či kože chorých zvierat, baktérie antraxu prežívajú v pôde aj veľa rokov,
zjedenie – skonzumovaním nedovareného mäsa chorých zvierat,
dotyk – kontaktom s kožou infikovaného zvieraťa alebo s jeho tkanivom, až okolo 95 percent prípadov všetkých nákaz antraxom nastalo touto cestou.
Príznaky
– pri nákaze kožou sa objaví lézia, ktorá nakoniec sčerná, kožný antrax sa však často začína aj hrčou na ruke, pleci alebo na hlave,
– pri vdýchnutí môžu príznaky pripomínať bežnú nádchu alebo vírusové choroby (horúčka, únava, kašeľ, nepríjemné pocity v hrudi), ale môže to prejsť do vážnych dýchacích problémov, šoku až k smrti.
Inkubačné obdobie
– jeden až šesť dní.
Doterajší výskyt vo svete a u nás
Vlani bolo v USA v karanténe 32 fariem a na antrax zomrelo 157 zvierat. Bol to v USA prvý prípad od roku 1992, kým začiatkom 20. storočia ich tam mávali asi dvesto ročne. Americkí odborníci nezistili vlani žiadne prípady šírenia antraxu z jedla a počas celého 20. storočia evidujú len 18 prípadov nakazenia vdýchnutím, pričom ten posledný bol v roku 1976.
Najväčšie skúsenosti s vdýchnutím antraxu mali v minulosti v ZSSR, keď sa v roku 1979 náhodou uvoľnili spóry antraxu z vojenského biologického zariadenia. Hlásili vtedy 79 prípadov infekcie, 68 ľudí zomrelo.
Na Slovensku sa vyskytla nákaza antraxom naposledy začiatkom 60. rokov minulého storočia medzi ľuďmi pitvajúcimi dobytok.