V obci Nový Život na juhu Slovenska miestna mäsiarska firma stavia na poslednú chvíľu novú budovu, lebo pôvodná nevyhovuje pravidlám Európskej únie. Na stenách nesmú byť napríklad kachličky, ale nehrdzavejúce plechy, stropy musia byť vyššie. Ak sa chce firma udržať pri živote, musí to apríla stihnúť.
Desiatky iných potravinárskych firiem a stovky pracovných miest zrejme v máji po vstupe Slovenska do Európskej únie zaniknú. Štátna potravinová a veterinárna správa teraz eviduje asi sto firiem, ktorým sa môže stať, že nesplnia prísne, najmä hygienické kritériá.
"Máme analýzu, v ktorej sa odhaduje, že to bude znamenať zánik približne dvetisíc pracovných miest, ale bez významnejšieho regionálneho dosahu. Najviac sa to bude týkať mäsospracujúceho priemyslu," povedala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Katarína Czajlíková. Podnikateľov upozorňovali už od roku 1999, že treba pred vstupom do únie splniť prísne kritériá, inak končia.
"Kto mal záujem, dokázal sa pripraviť. Na tieto účely boli k dispozícii aj zdroje z ministerstva pôdohospodárstva, aj z predvstupového programu SAPARD," hovorí Czajlíková.
Podľa nej majú prísne opatrenia jediný cieľ - bezpečné, bezchybné potraviny, z čoho získajú len spotrebitelia. RICHARD FILIPKO