Naučiť sa robiť cigary je umenie, ktoré trvá mesiace až roky. V Smolníku sa dedí z generácie na generáciu.
FOTO - ERIKA KARASOVÁ
"Medzi fajčiarmi je ručná výroba cigár vysoko hodnotená. Každý kus je originál," hovorí riaditeľ závodu Mikuláš Kozmáš. "Kvalita cigary je úzko spojená práve s ručnou výrobou. Ak ju pracovníčka naplní malým množstvom tabaku, pri fajčení je štipľavá. Cigara stráca tú správnu chuť, aj keď je v nej, naopak, veľa tabaku," opisuje umenie výroby riaditeľ.
Často preto závisí práve od pracovníčky, ako si fajčiar na cigare pochutí. V smolníckom závode si vychovali dve pracovníčky, ktoré na medzinárodných stretnutiach tohto druhu predvádzajú umenie vyrobiť tú správnu cigaru.
Naučiť sa baliť cigary naozaj kvalitne, naozaj nejaký dlhý čas. Zatiaľ v žiadnej škole na Slovensku neučia takémuto remeslu. V Smolníku sa umenie vyrábať cigary dedí z generáciu na generáciu. V praxi to vyzerá asi tak, že minimálne pol roka jedna skúsená pracovníčka zaúča päť svojich kolegýň. "Približne dva roky trvá, kým sa nová pracovníčka zaučí na sto percent," dodáva riaditeľ smolníckej fabriky.
Výroba cigár predstavuje hlavnú časť produkcie smolníckej fabriky, no firma dodáva najmä na nemecký trh aj cigarillos. Hoci časť výroby je strojová, predsa všetko závisí od zručnosti a šikovnosti pracovníčok. Tabakové listy, ktoré musia mať tú správnu vlhkosť, extra vyčlenené pracovníčky presným okom rozdelia na šesť rovnakých kúskov. Každý z nich naplnia rovnakým množstvom tabaku a potom presným pohybom ruky cigara dostane šúľaním ten správny tvar.
Zaujímavé na smolníckych cigarách je, že skôr, ako dobyjú slovenský, český a nemecký trh, musia ešte doma zmaturovať. "Matúra to je vlastne dozrievanie cigár. Každý kus musí mať tú správnu vlhkosť. V našom závode máme na tento účel softwarovo riadený klimatizovaný sklad. Dozrievanie trvá od štyroch do ôsmich týždňov," vysvetľuje Kozmáš.
ERIKA KARASOVÁ