Petržlen záhradný. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Liečivým účinkom niektorých druhov zeleniny sa prikladá čoraz väčší význam nielen v alternatívnej, ale aj v klasickej medicíne. Aké majú liečivé účinky cibuľa, cesnak, petržlen či mrkva?Medzi najvýznamnejšie liečivé účinky cibule kuchynskej patrí jej antibakteriálne pôsobenie. Potvrdil sa pozitívny vplyv cibule na vredy a hnisavé ložiská. Znižuje tiež hladinu tukov v krvi a obsahuje veľké množstvo vitamínov, mastných kyselín a minerálnych látok. V ľudovom liečiteľstve sa šťava z cibule a odvar používajú ako upokojujúci prostriedok pri zápaloch pokožky, pri poštípaní hmyzom, rôznych vredoch, zápaloch hrtana a angínach. Okrem toho sa spolu s cesnakom používa pri chorobách črevného a žalúdočného traktu, ako podporný prostriedok pri infekčných ochoreniach a pri paradentóze. Plátky cibule s cukrom sa používajú pri kašli a prechladnutí.
Dokázalo sa, že cesnak kuchynský zvyšuje žalúdočno-črevnú pohyblivosť, odstraňuje vetry, grganie, plynové koliky, nevoľnosť, kladné výsledky má pri poruchách trávenia, znižuje vysoký krvný tlak. Šťava pôsobí patogénne na mnohé mikroorganizmy - antimykoticky a baktericídne, pričom účinok nezníži ani zahriatie na bod varu. Pôsobí ako profylaktikum pri chrípke, paradentóze a otravách nikotínom.
Koreň petržlenu obsahuje 40 mililitrov vitamínu C, listy okolo 200 mililitrov. Koreň ďalej obsahuje i vitamíny B1, B2 a PP. Petržlen je bohatý na betakarotén, mangán. Všetky jeho časti obsahujú silicu, v ktorej tvoria hlavnú zložku apiol a myristicín. Prítomné sú aj niektoré zlúčeniny síry, glykozid apiin a inosid. Petržlen pôsobí v malej dávke povzbudzujúco na chuť do jedla a zvyšuje vylučovanie moču. Podporuje trávenie. Väčšie dávky vyvolávajú prekrvenie sliznice tráviaceho traktu a maternice. Veľké dávky sú jedovaté. Spôsobujú návaly krvi do hlavy a stavy opojenia. Na liečivé účely sa využíva koreň, vňať a semená. Ako diuretikum a karminatívum využívame plody a vňať. Užíva sa pri chorobách obličiek, močového mechúra, obličkových kameňoch a kolikách, po zápale predstojnej žľazy, pri menštruačných problémoch a pri črevných kolikách.
Mrkva obyčajná má vysoký obsah vitamínov a provitamínov A, C, B-komplex. Nájdeme v nej aj cukor, silicu, pektíny a farbivá. Čerstvá mrkva, predovšetkým jej karotíny (provitamín A), priaznivo ovplyvňuje ostrosť videnia a schopnosť za šera lepšie vidieť. Dokázala sa aj jej účinnosť proti črevným parazitom. Priaznivo vplýva tiež na vylučovanie moču. V detskej výžive preberá funkciu dietetika pri liečbe porúch trávenia. Mrkvová šťava je osvedčeným prostriedkom proti zápalom mandlí u detí.
Ing. JULIANA KRÁLOVÁ,
VÚZ Nové Zámky