BRATISLAVA - Ceny hydinového mäsa už niekoľko rokov klesajú. Kým v roku 2001 stálo kilo pitvaného kurčaťa bez drobkov 79,30 koruny, vlani to bolo o takmer trinásť korún menej. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu aj zo správy Výskumného ústavu ekonomiky poľnohospodárstva a potravinárstva.
Dôvodom zlacňovania v obchodoch bol pokles cien producentov. "Počas celého sledovaného obdobia sa priemerné mesačné ceny za jatočnú hydinu nachádzali pod úrovňou cien predchádzajúceho roka," píše sa v správe výskumného ústavu. "Poklesli nákupné ceny všetkých kategórií hydiny okrem kačíc. Tie v máji, auguste a septembri medziročne mierne zdraželi," dodáva správa. Vyššia cena ako v roku 2002 bola ešte pri jatočných sliepkach, a to v auguste. (tv)
Koľko stojí kurča?
rok | Sk/kg | ročná zmena |
2000 | 67,70 | neznáma |
2001 | 79,30 | +17,1 % |
2002 | 68,20 | -14,0 % |
2003* | 66,40 | -3,2 % |
*prvých 10 mesiacov
Zdroj: VÚEPP, ŠÚ SR