» Nerobte žiadne ústupky, nespoliehajte sa na vákuovo balené polotovary. Hoblinky parmezánu musia byť čerstvo nastrúhané krátko pred podávaním. V kuchyni teda nesmie chýbať špeciálne strúhadlo. Parmezán má všestranné využitie - hodí sa na strúhanie i korenenie a Taliani vedia, že ho môžu dať do akéhokoľvek jedla, do ktorého patrí syr.
strúhadlo na parmezán, Villeroy & Boch, Atrium Bratislava
» Aj vy už dlho objavujete tajomstvo, ktoré Taliani poznajú celé stáročia? V súčasnosti sú cestoviny kulinárskou hviezdou. Ak ich ponúknete hosťom, určite nič nepokazíte. Je to jedlo, ktoré prináša ľuďom pocit pohody, cestoviny nasýtia a sú aj mimoriadne chutné. Nepochybne ich zjete i z obyčajných tanierov, ale to pravé je, ak ich servírujete na obrovských hlbokých tanieroch. A nahriatych, pretože cestoviny rýchlo chladnú. Samozrejme, porcia jedla na väčších tanieroch musí byť takisto podstatne väčšia.
tanier na cestoviny,
Villeroy & Boch, Atrium Bratislava
» Na stole musí byť obrus. Kockovaný, kvietkovaný, biely či farebný, ku kultúre talianskeho stolovania však jednoducho patrí. Možno sa vám zapáčia textilné obrusy s nešpinivou úpravou, ktorá zabraňuje tomu, aby sa rozliata tekutina dostala na povrch stola. Ak sa už nešťastie pritrafí, rozliaty nápoj z obrusu jednoducho zotriete. Vyberať si môžete z klasických i moderných vzorov a viacerých rozmerov, ktoré sa hodia na obdĺžnikové, okrúhle, štvorcové i oválne stoly.
obrusy Scan quilt
značkové predajne v Bratislave a Liptovskom Mikuláši
» Najobľúbenejšia talianska špecialita? Espresso. Práve výrazná silná káva s mierne horkastou chuťou je najkonzumovanejším talianskym nápojom, i keď ani zrnko kávy nepochádza z Talianska. Len ťažko si doma doprajete naozajstné cappuccino, macchiato či caffé latte s väčšou či menšou čiapoč-kou mliečnej peny, ak po ruke nemáte speňovač. Je doplnený rozprašovačom na kakao, a tak bude mať každá vaša káva osobitý vzhľad a chuť.
speňovač mlieka, Crema Classica AEG
» Omáčka na cestoviny má byť hotová v okamihu, keď sú cestoviny správne uvarené. (Správne znamená al dente, čiže uvarené, ale ešte stále pevné - „na zúbok".) V malej kuchyni, do ktorej sa veľa hrncov nezmestí, môže potrebný riad chýbať. Stohovateľné hrnce a panvice Ingenio s odnímateľnou rukoväťou zaberajú minimum miesta. Spolu s doplnkami - pokrievkami na cedenie a grilovanie a so špeciálnymi vekami prispôsobenými na strúhanie a krájanie, viac riadu už ani nebudete potrebovať. riad Tefal Ingenio