Ako preštepujeme ovocné dreviny

Cieľom preštepovania je využiť už rodiace stromy nevhodných odrôd na rýchle vypestovanie koruny želanej odrody a skorý nástup rodivosti. Preštepovanie je vhodné aj pri chýbajúcej odrode opeľovača, alebo keď potrebujeme medzikmeň. Preštepujeme len vitálne

zdravé ovocné dreviny, nikdy nie chátrajúce staré stromy, tie je rozumnejšie vyklčovať.

Vysoké stromy s veľkými korunami treba hlboko zmladiť, čo sa robí obyčajne v ročnom predstihu. S preštepovaním začíname vo februári a končíme v posledných dňoch apríla až začiatkom mája, keď už môžeme štepiť spôsobmi vyžadujúcimi dobré oddeľovanie kôry.

Preštepujeme vrúbľovaním , len broskyne augustovým očkovaním do letorastov , ktoré sa vytvorili po jarnom zmladení. Keď je hrúbka výhonu v mieste preštepovania zhodná s hrúbkou vrúbľa, dobre sa uplatní jednoduché alebo jazýčkové spojkovanie (anglická kopulácia) . Ak je preštepovaný konár hrubší ako vrúbeľ, použijeme vrúbľovanie „na koziu nôžku" , sedielkovanie alebo vrúbľovanie prikladaním (plátkovanie) .

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Keď je konár v mieste preštepovania veľmi hrubý, po obvode kolmého zrezania a zahladení okraja ostrým nožom umiestňujeme vedľa seba viaceré trojpúčikové vrúble. Viažeme PE-páskou, lykom alebo iným materiálom. Pri viazaní páskou dbáme, aby sa okrajmi prekrývala a bola primerane utiahnutá. Štepnú hlavu a reznú ranku vrúbľov nad najvyšším púčikom hneď pozorne zatierame kvalitným štepárskym voskom . Pri viazaní lykom alebo niťou treba zatrieť aj miesto spojenia vrúbľa s preštepeným konárom.

Zásadne nepreštepujeme počas mrazov, dažďa a sneženia.

Ako prvú štepíme meruzalku zimnými vrúbľami egreša, ríbezlí a josty. Pokračujeme čerešňami, višňami a marhuľami, neskôr slivkovinami a jadrovinami . Keď v korune preštepujeme viac konárov a stredník, treba dodržať zásady podriadenosti. Priaznivé ujímanie predpokladá kvalitné zimné vrúble, dobrú afinitu, presný a dostatočne rýchly postup, ako aj dodržanie hygieny (rezných plôšok sa nedotýkame). Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.

SkryťVypnúť reklamu

KRESBA - JOZEF POBJECKÝ

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 458
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 104
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 671
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 024
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 136
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 738
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 557
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu