zdravé ovocné dreviny, nikdy nie chátrajúce staré stromy, tie je rozumnejšie vyklčovať.
Vysoké stromy s veľkými korunami treba hlboko zmladiť, čo sa robí obyčajne v ročnom predstihu. S preštepovaním začíname vo februári a končíme v posledných dňoch apríla až začiatkom mája, keď už môžeme štepiť spôsobmi vyžadujúcimi dobré oddeľovanie kôry.
Preštepujeme vrúbľovaním , len broskyne augustovým očkovaním do letorastov , ktoré sa vytvorili po jarnom zmladení. Keď je hrúbka výhonu v mieste preštepovania zhodná s hrúbkou vrúbľa, dobre sa uplatní jednoduché alebo jazýčkové spojkovanie (anglická kopulácia) . Ak je preštepovaný konár hrubší ako vrúbeľ, použijeme vrúbľovanie „na koziu nôžku" , sedielkovanie alebo vrúbľovanie prikladaním (plátkovanie) .
Keď je konár v mieste preštepovania veľmi hrubý, po obvode kolmého zrezania a zahladení okraja ostrým nožom umiestňujeme vedľa seba viaceré trojpúčikové vrúble. Viažeme PE-páskou, lykom alebo iným materiálom. Pri viazaní páskou dbáme, aby sa okrajmi prekrývala a bola primerane utiahnutá. Štepnú hlavu a reznú ranku vrúbľov nad najvyšším púčikom hneď pozorne zatierame kvalitným štepárskym voskom . Pri viazaní lykom alebo niťou treba zatrieť aj miesto spojenia vrúbľa s preštepeným konárom.
Zásadne nepreštepujeme počas mrazov, dažďa a sneženia.
Ako prvú štepíme meruzalku zimnými vrúbľami egreša, ríbezlí a josty. Pokračujeme čerešňami, višňami a marhuľami, neskôr slivkovinami a jadrovinami . Keď v korune preštepujeme viac konárov a stredník, treba dodržať zásady podriadenosti. Priaznivé ujímanie predpokladá kvalitné zimné vrúble, dobrú afinitu, presný a dostatočne rýchly postup, ako aj dodržanie hygieny (rezných plôšok sa nedotýkame). Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.
KRESBA - JOZEF POBJECKÝ