V roku 1996, v čase, keď sa v Británii vôbec prvýkrát objavili obavy z jeho prenosu na človeka, nastala prvá veľká vlna poklesu v jedení hovädziny tak v Európe ako aj na Slovensku. Po niekoľkých rokoch sa u nás výkyv v jej odbyte ako-tak vyrovnal.
Druhá veľká, doslova kontinentálna vlna schladenia záujmu o hovädzinu prišla na prelome vlaňajška a tohto roku po rozšírení informácií o narastajúcom počte prípadov BSE takmer po celej Európe.
V našich končinách nasledovala o pár mesiacov ešte tretia vlna - po potvrdení BSE v Čechách, a štvrtá teraz - po zistení choroby už aj u nás.
„Ja by som práve dnes tú hovädzinu jedol ako nikdy predtým, veď nikdy nebola taká bezpečná, ako je teraz, keď sa do obchodov ani do výroby nemôže dostať netestované mäso z kráv,“ rozohňuje sa nadšený konzument mäsa. Niečo na tom bude, lebo každý mäsospracovateľ je u nás povinný mäso držať v chladiacich boxoch, kým nedostane výsledok testov, a navyše vedci zatiaľ nepoznajú prípad, že by sa škodlivé prióny BSE potvrdili aj vo svalovine (mäse) mimo rizikových, bezpečne oddeľovaných častí trupu zvieraťa.
Mlieko a mliečne výrobky sú podľa vedeckých poznatkov úplne bezpečné. (ru)