Podľa údajov štatistického úradu stúpli ceny v hoteloch a reštauráciách v prvom mesiaci tohto roka o 3,5 percenta. Tí, ktorí nezdraželi, sa pripravili o časť ziskov v dôsledku zvýšenej dane z pridanej hodnoty. Tvrdia však, že ak by ceny zvýšili, prišli by o oveľa viac stratou zákazníkov. „Vždy je lepšie mať plnú reštauráciu ako poloprázdnu," tvrdí majiteľ bratislavských reštaurácií Minerva a Divný Janko Roland Bíber. „Všetci zdražujú, ale ľudia na výplatách nedostali viac. Ak by sme dvihli ceny, veľa ľudí by si mohlo povedať, že už si nemôžu dovoliť chodiť každý deň do reštaurácie."
Majitelia reštaurácií sa boja, že zákazníkov ubudne, aj keď s cenami hýbať nebudú. Niektorí chcú napriek vyššej DPH a drahším energiám ceny znižovať.
Napríklad sieť McDonlad's ponechala ceny väčšiny jedál nezmenené a časť zlacnela. Podľa riaditeľa siete Michaela Friedricha je to preto, že Slováci majú od nového roku zvýšené výdavky a nechcú im zvýšením cien ešte viac komplikovať situáciu.
Dôležitým argumentom, prečo reštaurácie držia minuloročné ceny, je silnejúca konkurencia. Na Slovensku neustále pribúdajú nové reštaurácie a zákazník si vyberá podľa ceny. Majiteľ bardejovskej reštaurácie Hubert Ľubomír Drobúľ povedal, že je preto nútený znížiť ceny jedál. Už v lete však pravdepodobne vzrastú hoci len o pár percent. Naposledy zdražoval v auguste o tri percentá.
Majitelia reštaurácií nemenia ceny ani pre vysoké náklady na zmenu jedálnych lístkov. Vo veľkých reštauráciách, kde majú veľké a farebné jedálne lístky, vyjde ich zmena aj na niekoľko tisíc.
PETER CSERNÁK