Reštaurácie nezdraželi, aby neboli prázdne

BRATISLAVA - Mnoho reštaurácií ponúka jedlá stále za rovnaké ceny ako minulý rok. Niektoré podniky zdraželi hneď na začiatku januára, ostatné s cenami zatiaľ nehýbali a ani to nemajú v pláne.

Podľa údajov štatistického úradu stúpli ceny v hoteloch a reštauráciách v prvom mesiaci tohto roka o 3,5 percenta. Tí, ktorí nezdraželi, sa pripravili o časť ziskov v dôsledku zvýšenej dane z pridanej hodnoty. Tvrdia však, že ak by ceny zvýšili, prišli by o oveľa viac stratou zákazníkov. „Vždy je lepšie mať plnú reštauráciu ako poloprázdnu," tvrdí majiteľ bratislavských reštaurácií Minerva a Divný Janko Roland Bíber. „Všetci zdražujú, ale ľudia na výplatách nedostali viac. Ak by sme dvihli ceny, veľa ľudí by si mohlo povedať, že už si nemôžu dovoliť chodiť každý deň do reštaurácie."

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Majitelia reštaurácií sa boja, že zákazníkov ubudne, aj keď s cenami hýbať nebudú. Niektorí chcú napriek vyššej DPH a drahším energiám ceny znižovať.

Napríklad sieť McDonlad's ponechala ceny väčšiny jedál nezmenené a časť zlacnela. Podľa riaditeľa siete Michaela Friedricha je to preto, že Slováci majú od nového roku zvýšené výdavky a nechcú im zvýšením cien ešte viac komplikovať situáciu.

Dôležitým argumentom, prečo reštaurácie držia minuloročné ceny, je silnejúca konkurencia. Na Slovensku neustále pribúdajú nové reštaurácie a zákazník si vyberá podľa ceny. Majiteľ bardejovskej reštaurácie Hubert Ľubomír Drobúľ povedal, že je preto nútený znížiť ceny jedál. Už v lete však pravdepodobne vzrastú hoci len o pár percent. Naposledy zdražoval v auguste o tri percentá.

SkryťVypnúť reklamu

Majitelia reštaurácií nemenia ceny ani pre vysoké náklady na zmenu jedálnych lístkov. Vo veľkých reštauráciách, kde majú veľké a farebné jedálne lístky, vyjde ich zmena aj na niekoľko tisíc.

PETER CSERNÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 592
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 317
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 716
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 132
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 344
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 892
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 875
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 381
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu