1 stredne veľká kačica, trocha soli, 4 dcl vody, červená kapusta, trochu cukru, lyžička octu
Kačicu umyjeme, jemne posolíme, pridáme 4 dcl vody. V uzatvárateľnom pekáči pečieme dve hodiny. Najprv pri 220 stupňoch, po polhodine znížime teplotu na 200 stupňov. Pekáč počas pečenia neodkrývame. Medzitým nastrúhame hlávku červenej kapusty na pásiky, posolíme a necháme dusiť. Pridáme cukor a trochu octu. Ako prílohu podávame varenú knedľu.
Mušle na chorvátsky spôsob
1 kg mušlí, trochu olivového oleja, 1 viazanička petržlenu, pol hlavičky cesnaku, 1 dcl vína
Mušle očistíme, skontrolujeme, či sú uzavreté, a dusíme na horúcom oleji. Pridáme petržlen a veľké množstvo pretlačeného cesnaku. Mušle pustia šťavu, preto ich nesolíme. Môžeme ich podliať 1 dcl vína. Jedlo je hotové za 10 minút. Možno podávať s bielym chlebom a zapíjať bielym vínom.
Prekvapenie z hrnca
poschodový parný hrniec, 1 kurča, slanina, vegeta, čierne korenie, soľ, brokolica, zemiaky, menšie cibuľky, cesnak
Kurča naporcujeme na úhľadné kúsky, poukladáme do spodnej nádoby v parnom hrnci. Na každý kúsok kurčaťa položíme plátok slaniny. Posolíme, okoreníme a obložíme pokrájanou cibuľou a cesnakom. Na druhé poschodie hrnca poukladáme brokolicu a na kolieska pokrájané zemiaky. Za hodinu je jedlo hotové.