zdravé ovocné dreviny, nikdy nie chátrajúce staré stromy, tie je lepšie vyklčovať.
Vysoké stromy s veľkými korunami treba hlboko zmladiť, čo sa robí obyčajne v ročnom predstihu. Koruny občas preštepujeme postupne v priebehu dvoch až troch rokov. S preštepovaním začíname vo februári a končíme začiatkom mája, keď už môžeme štepiť spôsobmi vyžadujúcimi dobré oddeľovanie kôry.
Preštepujeme vrúbľovaním, len broskyne augustovým očkovaním do letorastov vytvorených po jarnom zmladení. Keď je hrúbka výhonu v mieste preštepovania zhodná s hrúbkou vrúbľa, dobre sa uplatní jednoduché alebo jazýčkové spojkovanie (anglická kopulácia). Ak je preštepovaný konár hrubší ako vrúbeľ, použijeme vrúbľovanie „na koziu nôžku", sedielkovanie alebo vrúbľovanie prikladaním (plátkovanie). Keď je konár v mieste preštepovania veľmi hrubý, po obvode kolmého zrezania a zahladení okraja ostrým nožom umiestňujeme vedľa seba viaceré trojpúčikové vrúble. Viažeme PE-páskou, lykom alebo iným materiálom. Pri viazaní páskou dbáme na to, aby sa okrajmi prekrývala a bola úmerne utiahnutá. Štepnú hlavu a reznú ranku vrúbľov nad najvyšším púčikom hneď zatierame kvalitným štepárskym voskom. Pri viazaní lykom alebo niťou treba zatrieť aj miesto spojenia vrúbľa s preštepeným konárom.
Zásadne nepreštepujeme pri mrazivom alebo daždivom počasí, ani keď sneží. Ako prvé štepíme meruzalku zimnými vrúbľami egreša, ríbezlí a Josty. Pokračujeme čerešňami, višňami a marhuľami, neskôr slivkovinami a jadrovinami. Keď v korune preštepujeme viacej konárov a stredník, treba dodržať zásady podriadenosti. Priaznivé ujímanie predpokladá kvalitné zimné vrúble, dobrú afinitu, presný a dostatočne rýchly postup, ako aj dodržanie hygieny - rezných plôšok sa nedotýkame.
Ing. ŠTEFAN NITRANSKÝ, CSc.