Na obyčajný vrecúškový lúhovaný čaj je vhodná šálka z varného skla s uškom, prípadne na nožičke.
Na ovocné čaje sa výborne hodí široká, „baňatá" šálka bez sitka. Sušené ovocie sa sype priamo do nej, keď sa vylúhuje, je veľmi chutné a môžeme ho pohodlne vyloviť lyžičkou a zjesť.
Na zelený čaj sú vhodné aj širšie, aj užšie šálky. Zelené lístky môžu tiež voľne plávať v tekutine. V podobných šálkach môžeme servírovať aj bylinkové čaje, ktoré sa lúhujú v sitku.
Na najmenšiu, silnú presso kávu je vhodná maličká piccolo šálka.
Káva s mliekom potrebuje trochu väčší objem šálky.
Ľadová alebo viedenská vyzerajú efektne vo vyšších priesvitných sklených pohároch.
Na kapučíno je vhodná široká, objemnejšia šálka.