Viktor Horján (32?) vyštudoval VŠMU v Bratislave. Pôsobil na divadelných scénach v Komárne a Budapešti. V Bratislave sa jeho prvou domovskou scénou stalo divadlo Gunagu, neskôr začal účinkovať vo V-klube s Túlavým divadlom, v divadle Aréna v titule Pán Kolpert, na Novej scéne v muzikáloch Krysař či Klietka bláznov a v ďalších. Momentálne skúša muzikál Kleopatra.
„Na jedle si dávam záležať, hoci to nie je najdôležitejšia vec v živote. Primárne riešim bývanie a prácu. A vy chcete, aby som varil? No, skúsiť to môžeme," vraví herec Viktor Horján. Vyspovedať ho pri sporáku vôbec nie je ľahké - býva totiž v podnájme, pendluje medzi bratislavskými divadelnými scénami od rána do večera a keď sa podarí na chvíľu ho pribrzdiť, v rozhovore skončí tiež vždy len pri divadle. Čoraz častejšie však priznáva, že ak chce byť na scéne dobrý, musí dbať aj na to, ako 'natankovať'.
O svoje chute sa stará sám
„U nás doma na južnom Slovensku sa odjakživa vyváralo, samozrejme, že v nedeľu nemohla chýbať slepačia polievka, rezne so zemiakmi a dobrý koláč, napríklad jablkový," spomína Viktor. Jeho mama je vynikajúca kuchárka a celé ich detstvo 'prevarila'. So sestrou sa veľmi neradi stravovali v školských jedálňach. Mama pre nich aj popri práci stíhala pripraviť každý deň čerstvé jedlo. „Takto si nás rozmaznala. Vtedy sme ešte netušili, čo to s nami urobí, keď vyletíme z hniezda," vraví Viktor.
Časy sa preňho postupne zmenili. On tomu hovorí, že zostarol, ale pravda je taká, že dnes sa o svoje chute musí postarať sám. Predovšetkým začal prihliadať na zdravšiu stravu, dokonca delenú. „Zistil som, že mám sklony k priberaniu," priznáva Viktor, „možno to teraz nevidno, ale ani sa nenazdám, a už mám o päť kíl viac."
Jesť zdravo chce kus odvahy
Viktor sa totiž v poslednom období v divadle častejšie ukazuje, a to doslova. „Keď v Klietke bláznov pobehujete tri hodiny v tangáčoch, chce to kus odvahy. Keď už ide aj o telo, patrilo by sa, aby ste trochu vyzerali k svetu. Aj moja ďalšia rola bude nahá, ale zatiaľ neprezradím, o čo ide," vraví tajnostkársky.
Či má Viktor rád takéto úlohy? Predovšetkým sa snaží byť uvoľnený, čo vraj kedysi dalo poriadne zabrať, ale už si zvykol odhaľovať sa. Dôležité preňho je zaujať aj iným než len prvotným vonkajším efektom. „Nemám predsudky," hovorí, „herec by sa podľa mňa nemal hanbiť, aj keď často ukazuje na javisku odvrátené stránky spoločnosti."
V zime šaláty, v lete o starosť menej
Keďže Viktor celkom vylúčil zo svojho jedálneho lístka obľúbenú neresť - čokoládu a sladkosti obmedzil len na müsli režim, varenie v tomto duchu hneď vylúčil. Chýbajúce raňajky sú vraj skôr dôsledkom jeho životného štýlu než predsavzatia a obedy si dáva 'na stojáka'. „Pracujem takmer každý deň do noci. Ráno potrebujem iba dobrú kávu a megacéčko," hovorí. „Začal som obedovať ľahké šaláty, väčšinou kapustový, mrkvový alebo kukuričný, vylúčil som kolu, ktorú mám veľmi rád, a začal som piť minerálku, ktorú neznášam. Väčšinou všetko istia mestské bufety, občas pri lepšej príležitosti reštaurácia. V zime je veľa roboty, takže na užívanie mi viac času ostáva v lete. Občas si aj zaexperimentujem, hlavne s kuracími špecialitami. V lete mi totiž zo všetkých starostí ostane iba jedna: čo budem robiť a či vyžijem, keď sú všetky divadlá zatvorené," vraví so smiechom.
Týranie tiramisu
Svoju diétu Viktor porušuje, keď si nájde čas na cestu domov. Keďže sa mu to darí iba zriedka, neodoprie si potom mamičkine parené buchty a výbornú zeleninovú polievku. „Keď sme boli malí, neznášali sme v polievke nakrájanú mrkvu a petržlen ani hrášok, tak ich mama začala strúhať (hrášok nie). Tak vznikla hustá zeleninová polievka ochutená domácou červenou paprikou, ktorú mám dnes veľmi rád," hovorí.
Najväčšmi sa Viktor potýral, keď sa zriekol talianskeho zákusku tiramisu. Miluje ho zo všetkých skladkostí najviac a kedysi ho často robieval. Dnes po ňom poškuľuje iba výnimočne. „Tiramisu je u mňa na prvom mieste. Ja však vyrábam falošné, a aj vám ten recept prezradím," hovorí. „Podstata je jednoduchá - namiesto originálneho talianskeho mascarpone (syrový základ do nátierok) dávam obyčajné neochutené nátierkové maslo. Je to úplne to isté, zákusok je rovnako dobrý." Touto cestou však Viktor upozorňuje všetkých labužníkov, že ho odporúča iba tým, ktorí nedávajú prednosť diétam.
FOTO SME - PAVOL FUNTÁL