S uzavretým vínom, podobne ako s uzavretým človekom, sa nespriatelíte hneď. Chvíľu trvá, kým vám umožní nahliadnuť do jeho vnútra, kým odhalí svoje vlastnosti. Naproti tomu otvorené víno, tak ako otvorený človek, vám hneď ako na dlani ponúka všetko, čo je v ňom. A tak ako aj u ľudí, v priebehu zretia a starnutia sa môže otvorenosť a uzavretosť vína meniť.
Steak v medovej marináde
Olivový olej zmiešame s nadrobno nasekaným tymiánom (ak nemáme čerstvý, môžeme použiť aj rozdrvený sušený), medom, zeleným korením a strúčikom rozotretého cesnaku. Naklepané roštenky potrieme marinádou a necháme deň odležať.
Ošúpané paradajky nakrájame na kúsky, cukinu na plátky a spolu podusíme na olivovom oleji. Na záver zeleninu osolíme a ochutíme mletým čiernym korením, cukrom a octom.
Mäso vyberieme z marinády a dáme na rozpálenú panvicu. Na každej strane opekáme asi dve minúty, pričom podlievame zvyškom marinády.
Podávame s dusenou zeleninou.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Frankovku modrú, ročník 2000, Víno Masaryk, Skalický vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 12,5 percenta. Má dobrú vôňu višní, v chuti je harmonické, s vyváženým obsahom kyseliniek a trieslovín. (dav)