Reštaurácie zdraželi len mierne, boja sa

BRATISLAVA - Od polovice januára väčšina reštaurácií zvýšila ceny - najčastejšie presne o 5 percent. Zohľadnili tak zvýšenú sadzbu dane z pridanej hodnoty a jedno jedlo zdraželo o 3 až 7 korún.

Prevádzkovatelia reštaurácií sa boja ceny zvýšiť viac. Od januára zdraželo takmer všetko, a preto by hostia mohli návštevy ich podnikov obmedziť. Súčasné ceny sa vraj udržia aspoň do jari. Potom reštaurácie uvidia, ako na tom sú a či budú musieť do cien zarátať aj zvýšené náklady.

Do decembra sa reštauračné služby zdaňovali 14-percentnou DPH. Od januára sa táto sadzba zvýšila na 19 percent. Reštaurácie, ktoré ceny nezvýšili, tak robia na úkor vlastného zisku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sieť McDonald's ceny niektorých jedál dokonca znížila. Hamburger v akcii stojí do polovice februára 20 korún a cheeseburger 22. Aj po jej skončení by mali ceny zostať nižšie ako v septembri. Hamburger by sa mal predávať za 23 korún a cheeseburger za 25. Cena menu sa nemenila a zákazník zaň stále zaplatí 109 korún. Podľa riaditeľa McDonald's Michaela Friedricha nechcela sieť zvyšovať ceny, aby neprišla o zákazníkov, ktorých náklady na život sa v januári zvýšili.

SkryťVypnúť reklamu

Najmenej dvíhali ceny bratislavské reštaurácie. Vo väčšine z nich sa stále predáva za tie minuloročné. Ceny vzrástli napríklad v reštaurácii Umbria. Zdražela však len necelá polovica jedál, asi o 5 percent. Cena obedného menu však zostala 79 korún. V ostatných mestách väčšinou prevádzkovatelia reštaurácií ceny zvýšili.

Vedúci Slovenskej reštaurácie v Poprade Jozef Vencel vraví, že ceny zdvihli presne o DPH. Či zdražia ešte viac, závisí od toho, ako sa zachovajú dodávatelia. „Ak zdvihnú ceny oni, budeme nútení to premietnuť do cien aj my."

Reštaurácia Diamant v Trenčíne patrí medzi tie, ktoré zvýšili ceny o viac ako 5 percent. Priemerné zdraženie bolo 5 až 7 percent. Obedné menu tam možno dostať za 75 korún. Vlani bolo o 5 korún lacnejšie.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: PETER CSERNÁK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 581
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 302
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 712
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 113
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 332
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 918
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 860
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 400
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu