s EÚ Ján Figeľ.
Obchod s cukrom sa podľa neho uskutočňuje na stabilizovanom európskom trhu a jeho základnou vlastnosťou sú také dohodnuté množstvá a ceny, ktoré umožňujú existenciu tak producentov cukrovej repy, ako aj jej spracovateľov. Z tohto hľadiska záujem slovenských cukrovarníkov umiestniť svoje prebytky na solventnom európskom trhu naráža na záujmy ostatných výrobcov, podotýka Figeľ.
Európska kvóta „A" pre slovenský biely cukor, určený na vnútorný trh únie, predstavuje ročne 190-tisíc ton. Kvóta „B" na cukor, určený na vývoz mimo únie, je takmer 18-tisíc ton ročne. V prípade vývozu môže vývozca dostať od Bruselu aj finančnú podporu, uzavrel Figeľ.
Cukor sa okrem toho dostáva aj pod silný konkurenčný tlak izoglukózy - čiže náhradného sladidla vyrábaného z kukurice, ktoré sa využíva pri výrobe nealkoholických nápojov.
(iš)