Pravidelné napájanie vodnej hydiny sa odrazí aj v produkcii násadových vajec. FOTO - ARCHÍV
Veterinárne okienko
Voda je životne dôležitá živina, tvorí 50 až 80 percent celkovej hmotnosti zvierat. Jej potreba závisí najmä od veku, fyziologického a zdravotného stavu zvieraťa, teploty prostredia, spôsobu kŕmenia, obsahu sušiny v kŕmnej dávke a ďalších činiteľov. Podľa výskumov už strata desatiny objemu vody v tele zvierat môže viesť k ich uhynutiu. Podstatne ľahšie znášajú hladovanie než deficit tekutín.
Úlohu vody v organizme vyjadruje aj to, že je súčasťou každej živej bunky. Tvorí podstatnú časť krvi a lymfy, ktoré plnia transportnú funkciu . Rozpúšťa živiny, tie sa potom dostávajú na miesto spotreby. Pomocou vody sa v tele prenášajú aj enzýmy a hormóny. Dôležitá je tiež na normálnu tvorbu a využitie tráviacich štiav. Z tkanív zase odvádza splodiny látkovej premeny. Voda sa podieľa aj na tepelnej regulácii organizmu. Zabraňuje prehrievaniu pri svalovej práci rovnomernou distribúciou tepla v tkanivách, ako aj odvádzaním prebytkov tepla - vyparovaním.
Zvieratá čerpajú vodu z napájadiel a z krmív, v ktorých jej obsah kolíše od 10 do 95 percent (jadrové a suché objemové krmivá obsahujú 12 až 16 percent vody). Z organizmu sa vylučuje v najväčšom množstve obličkami - močom, výkalmi, ale aj kožou a pľúcami. Podľa odborníkov, napríklad ovca a koza vylúčia za 24 hodín v priemere liter moču, ošípaná asi 4 litre. Odparovanie vody cez kožu a pľúca je premenlivé, pretože závisí od vonkajších podmienok, najmä od teploty prostredia. Čím je vyššia, tým viac tekutín organizmus stráca.
Na nedostatok vody sú citlivé najmä mláďatá, lebo ich obličky nie sú dostatočne vyvinuté. Ale aj dospelé zvieratá reagujú na tento deficit nepriaznivo. Prijímajú menej krmiva, čo sa odrazí v nižšej hmotnosti a poklese úžitkovosti (znižuje sa produkcia vajec, mlieka, mäsa). Ak deficit vody pretrváva, dehydratácia organizmu sa prejaví nepokojom, vyčerpanosťou, poruchami nervovej sústavy až uhynutím zvieraťa.
Zvieratá treba pravidelne napájať aj v zimnom období . Voda musí byť zdravotne bezchybná, mierne odstáta, primeranej teploty (v zime 18 až 20 stupňov C, v lete o niečo chladnejšia). Má sa podávať v hygienických napájadlách, ktoré treba pri každej výmene dôkladne vypláchnuť a raz do týždňa (v lete častejšie) dezinfikovať (potom opäť opláchnuť čistou vodou). V letnom období možno pridávať do vody preventívne hypermangán (slabo ružový roztok). V zimných mesiacoch treba napájať v ustajňovacích priestoroch, aby voda nezamŕzala.
MVDr. MÁRIA INŠTITORISOVÁ