V kuchyni so speváčkou Katkou Korček

Speváčka Katka Korček považuje varenie za relax. Varí vždy, keď má čas a chuť. „Teším sa, keď si môžem pripraviť dobré jedlo, keď si môžem vychutnať jeho vôňu v celom byte a popritom popíjať dobré víno," hovorí.

FOTO SME - PAVOL MAJER

Speváčka Katka Korček považuje varenie za relax. Varí vždy, keď má čas a chuť. „Teším sa, keď si môžem pripraviť dobré jedlo, keď si môžem vychutnať jeho vôňu v celom byte a popritom popíjať dobré víno," hovorí.

V Amerike varili po slovensky

Katka od dvoch rokov vyrastala v Amerike, no napriek tomu jej mama dávala prednosť slovenskej kuchyni.

„Keď mama varila, vysvetľovala mi postup, ako sa ktoré jedlo pripravuje. Často varila slovenské jedlá, aj na Vianoce sme jedli to, čo na Slovensku. Najčastejšie varila z knihy od svojej mamy, ktorá žije v Slovenskom Grobe. Kniha bola stará a niektoré recepty sa už nedali ani prečítať. Ale boli v nej tie najlepšie naše recepty," hovorí Katka.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Nemá rada fast food

V Amerike prežila viac ako 22 rokov života, ale na tamojšie typické rýchle občerstvenie - fast food - si nezvykla. Radšej si varila sama. Počas štúdia na vysokej škole bývala na internáte, neskôr spolu s kamarátkami v prenajatom dome. Prácu v kuchyni si medzi sebou vždy delili.

„Boli sme študentky, nemohli sme si dovoliť stravovať sa v reštauráciách. Nemali sme peniaze, nezostávalo nám nič iné, len si jedlo pripravovať doma. Bol to najlepší, najzdravší a asi aj najlacnejší spôsob stravovania."

Na študentské časy má dobré spomienky.

„Za domčekom, kde sme bývali, sme mali veľkú terasu. V lete sme na nej často grilovali mäso, k tomu rôzne šaláty, to boli pochúťky!"

Najlepšie polievky robí mama

V detstve jej mama často varila slepačí a hovädzí vývar. Chutia jej aj zeleninové polievky, ale sama ich nevarí.

SkryťVypnúť reklamu

„Také dobré, ako varí moja mama, by sa mi ani nepodarili. Len občas sa mi stane, že pri nakupovaní na trhu mi príde na chuť zeleninová polievka a potom si ju doma pripravím."

Chutí jej zelenina s mäsom

V poslednom čase uprednostňuje Katka ako prílohu namiesto ryže, zemiakov či cestovín zeleninu.

„Zelenina mi chutí v akejkoľvek úprave. Najradšej mám baklažán, cukinu a brokolicu. Zelenina v kombinácii s morčacím či kuracím mäsom je veľmi zdravá. Aj v reštauráciách si najčastejšie vyberám z ponuky hydiny. Len niekedy dostanem chuť na rybu či dobre prepečený steak so zeleninou."

Pri varení takmer nesolí. Soľ nahrádza rôznymi zmesami korenín, ktoré dodávajú jedlu výraznú, aromatickú chuť.

Zo sladkého má najradšej čokoládu

Rada si pochutná aj na sladkostiach.

SkryťVypnúť reklamu

„Nepatrím k ľuďom, ktorí musia mať po každom jedle dezert. Ale občas si sladké doprajem. Mám rada čokoládu a všetko, v čom sa nachádza. Je mi jedno, či je to zákusok plnený čokoládovou plnkou, alebo kysnutý čokoládový koláč, ktorý vie najlepšie upiecť moja babka. Ja nepečiem - nemám na to čas."

Ochutná všetko nové

V zahraničí rada ochutnáva miestne tradičné jedlá a všetko nové. „Mám rada šaláty zo zmesi zeleniny, ryby, krevety. Slimáky mi nechutia."

Aj pri varení doma rada experimentuje. „Baví ma variť podľa farieb. Páči sa mi, ak spojím zeleninu do takej kombinácie, v ktorej som ju ešte nejedla, ale farebne mi to ladí. K zelenine rada pridám aj ovocie. Len ovocie s mäsom mi nechutí."

Vypije všetko okrem mlieka

Rada pije kávu, džúsy, minerálku a čistú vodu. Len mlieko nemá rada. „Keď som bola ešte dieťa, zlomila som si niekoľkokrát ruku. Mama ma chcela donútiť piť mlieko, aby som mala pevnejšie kosti. Dochucovala ho vanilkou, kakaom, ale ja som jej vždy na to prišla a povedala: Nie, nie, to je mlieko, ja to piť nebudem! Táto nechuť mi zostane asi navždy," hovorí. Mliečne výrobky jej však celkom chutia.

SkryťVypnúť reklamu

Katka Korček sa narodila v roku 1966 v Bratislave. V roku 1968 jej rodičia emigrovali. Najprv žili v Otave v Kanade, neskôr sa presťahovali do Spojených štátov, kde žili v štáte Michigan. Na univerzite vyštudovala francúzsky jazyk, dejiny umenia a reklamu. V roku 1990 prišla na Slovensko a učila vysokoškolákov angličtinu. Po zoznámení sa so slovenskými hudobníkmi sa začala venovať spevu. Spievala v skupine Made II Mate, dnes spieva v skupine Lady Kazoo.

Recepty Katky Korček

Kuracie stehná na kyslej kapuste

1 kg kyslej kapusty, kuracie stehná, štipľavá a sladká paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ, vegeta, olej

Kyslú kapustu okoreníme mletým čiernym korením, pridáme mletú červenú papriku - štipľavú aj sladkú, ďalej rascu, vegetu a asi 3 lyžice oleja. Pekáč vyložíme kapustou a na povrch uložíme umyté a posolené kuracie stehná, ktoré môžeme potrieť olejom alebo maslom. Ak je kapusta suchšia, podlejeme ju 1 až 2 dcl vody. Pekáč neprikrývame. Pečieme odokryté pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Grilovaná - pečená zelenina

2 až 3 mrkvy, 2 stredne veľké cibule, 1 až 2 zemiaky, 8 až 10 ks šampiňónov, 2 až 3 paštrnáky, 10 strúčikov cesnaku, 1 sladký zemiak, 3 veľké lyžice panenského olivového oleja, 1 veľká lyžica balzamikového octu, 2 malé lyžičky soli, 1 veľká lyžica čerstvého nakrájaného rozmarínu alebo 1 malá lyžička suchého rozmarínu

Zeleninu nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej mise zmiešame zeleninu s olejom a s balzamikovým octom, soľou a rozmarínom. Rozložíme ju na na plech - podľa možnosti tak, aby to bola jedna vrstva. Pečieme 45 až 50 minút vo vopred vyhriatej rúre pri 230 stupňoch.

Zelenina je hotová, keď dosiahne karamelovú farbu a je mäkká. Podávame ju samostatne alebo k pečenej morke či pečenému bravčovému mäsu.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 505
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 186
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 700
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 818
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 982
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 647
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 781
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 491
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu