Štvrtok, 25. február, 2021 | Meniny má Frederik(a)KrížovkyKrížovky

V kuchyni so speváčkou Katkou Korček

Speváčka Katka Korček považuje varenie za relax. Varí vždy, keď má čas a chuť. „Teším sa, keď si môžem pripraviť dobré jedlo, keď si môžem vychutnať jeho vôňu v celom byte a popritom popíjať dobré víno," hovorí.


FOTO SME - PAVOL MAJER



Speváčka Katka Korček považuje varenie za relax. Varí vždy, keď má čas a chuť. „Teším sa, keď si môžem pripraviť dobré jedlo, keď si môžem vychutnať jeho vôňu v celom byte a popritom popíjať dobré víno," hovorí.

V Amerike varili po slovensky

Katka od dvoch rokov vyrastala v Amerike, no napriek tomu jej mama dávala prednosť slovenskej kuchyni.

„Keď mama varila, vysvetľovala mi postup, ako sa ktoré jedlo pripravuje. Často varila slovenské jedlá, aj na Vianoce sme jedli to, čo na Slovensku. Najčastejšie varila z knihy od svojej mamy, ktorá žije v Slovenskom Grobe. Kniha bola stará a niektoré recepty sa už nedali ani prečítať. Ale boli v nej tie najlepšie naše recepty," hovorí Katka.

Nemá rada fast food

V Amerike prežila viac ako 22 rokov života, ale na tamojšie typické rýchle občerstvenie - fast food - si nezvykla. Radšej si varila sama. Počas štúdia na vysokej škole bývala na internáte, neskôr spolu s kamarátkami v prenajatom dome. Prácu v kuchyni si medzi sebou vždy delili.

„Boli sme študentky, nemohli sme si dovoliť stravovať sa v reštauráciách. Nemali sme peniaze, nezostávalo nám nič iné, len si jedlo pripravovať doma. Bol to najlepší, najzdravší a asi aj najlacnejší spôsob stravovania."

Na študentské časy má dobré spomienky.

„Za domčekom, kde sme bývali, sme mali veľkú terasu. V lete sme na nej často grilovali mäso, k tomu rôzne šaláty, to boli pochúťky!"

Najlepšie polievky robí mama

V detstve jej mama často varila slepačí a hovädzí vývar. Chutia jej aj zeleninové polievky, ale sama ich nevarí.

„Také dobré, ako varí moja mama, by sa mi ani nepodarili. Len občas sa mi stane, že pri nakupovaní na trhu mi príde na chuť zeleninová polievka a potom si ju doma pripravím."

Chutí jej zelenina s mäsom

V poslednom čase uprednostňuje Katka ako prílohu namiesto ryže, zemiakov či cestovín zeleninu.

„Zelenina mi chutí v akejkoľvek úprave. Najradšej mám baklažán, cukinu a brokolicu. Zelenina v kombinácii s morčacím či kuracím mäsom je veľmi zdravá. Aj v reštauráciách si najčastejšie vyberám z ponuky hydiny. Len niekedy dostanem chuť na rybu či dobre prepečený steak so zeleninou."

Pri varení takmer nesolí. Soľ nahrádza rôznymi zmesami korenín, ktoré dodávajú jedlu výraznú, aromatickú chuť.

Zo sladkého má najradšej čokoládu

Rada si pochutná aj na sladkostiach.

„Nepatrím k ľuďom, ktorí musia mať po každom jedle dezert. Ale občas si sladké doprajem. Mám rada čokoládu a všetko, v čom sa nachádza. Je mi jedno, či je to zákusok plnený čokoládovou plnkou, alebo kysnutý čokoládový koláč, ktorý vie najlepšie upiecť moja babka. Ja nepečiem - nemám na to čas."

Ochutná všetko nové

V zahraničí rada ochutnáva miestne tradičné jedlá a všetko nové. „Mám rada šaláty zo zmesi zeleniny, ryby, krevety. Slimáky mi nechutia."

Aj pri varení doma rada experimentuje. „Baví ma variť podľa farieb. Páči sa mi, ak spojím zeleninu do takej kombinácie, v ktorej som ju ešte nejedla, ale farebne mi to ladí. K zelenine rada pridám aj ovocie. Len ovocie s mäsom mi nechutí."

Vypije všetko okrem mlieka

Rada pije kávu, džúsy, minerálku a čistú vodu. Len mlieko nemá rada. „Keď som bola ešte dieťa, zlomila som si niekoľkokrát ruku. Mama ma chcela donútiť piť mlieko, aby som mala pevnejšie kosti. Dochucovala ho vanilkou, kakaom, ale ja som jej vždy na to prišla a povedala: Nie, nie, to je mlieko, ja to piť nebudem! Táto nechuť mi zostane asi navždy," hovorí. Mliečne výrobky jej však celkom chutia.

Katka Korček sa narodila v roku 1966 v Bratislave. V roku 1968 jej rodičia emigrovali. Najprv žili v Otave v Kanade, neskôr sa presťahovali do Spojených štátov, kde žili v štáte Michigan. Na univerzite vyštudovala francúzsky jazyk, dejiny umenia a reklamu. V roku 1990 prišla na Slovensko a učila vysokoškolákov angličtinu. Po zoznámení sa so slovenskými hudobníkmi sa začala venovať spevu. Spievala v skupine Made II Mate, dnes spieva v skupine Lady Kazoo.

Recepty Katky Korček

Kuracie stehná na kyslej kapuste

1 kg kyslej kapusty, kuracie stehná, štipľavá a sladká paprika, rasca, mleté čierne korenie, soľ, vegeta, olej

Kyslú kapustu okoreníme mletým čiernym korením, pridáme mletú červenú papriku - štipľavú aj sladkú, ďalej rascu, vegetu a asi 3 lyžice oleja. Pekáč vyložíme kapustou a na povrch uložíme umyté a posolené kuracie stehná, ktoré môžeme potrieť olejom alebo maslom. Ak je kapusta suchšia, podlejeme ju 1 až 2 dcl vody. Pekáč neprikrývame. Pečieme odokryté pri teplote 180 stupňov asi 45 minút.

Grilovaná - pečená zelenina

2 až 3 mrkvy, 2 stredne veľké cibule, 1 až 2 zemiaky, 8 až 10 ks šampiňónov, 2 až 3 paštrnáky, 10 strúčikov cesnaku, 1 sladký zemiak, 3 veľké lyžice panenského olivového oleja, 1 veľká lyžica balzamikového octu, 2 malé lyžičky soli, 1 veľká lyžica čerstvého nakrájaného rozmarínu alebo 1 malá lyžička suchého rozmarínu

Zeleninu nakrájame na kúsky približne rovnakej veľkosti. Vo veľkej mise zmiešame zeleninu s olejom a s balzamikovým octom, soľou a rozmarínom. Rozložíme ju na na plech - podľa možnosti tak, aby to bola jedna vrstva. Pečieme 45 až 50 minút vo vopred vyhriatej rúre pri 230 stupňoch.

Zelenina je hotová, keď dosiahne karamelovú farbu a je mäkká. Podávame ju samostatne alebo k pečenej morke či pečenému bravčovému mäsu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Rodinná atmosféra na Trnavskej univerzite: Milí sú aj vrátnici
  2. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  3. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  4. Ivan Krechňák: Robiť niečo, čo máš rád, je na nezaplatenie
  5. Získaj náskok pred štartom
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  7. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  8. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte
  9. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  10. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  1. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. 2. ročník Social Awards Slovakia prichádza
  4. MetLife spustila online nahlasovanie poistných udalostí
  5. Minulý rok boli v priemere ukradnuté takmer tri autá denne
  6. Žabka expanduje na západe krajiny, hľadá nadšených podnikateľov
  7. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme
  8. Petit Press a RegioMedia rozbiehajú spoločný predaj v regiónoch
  9. Aj vám chýba voňavá a chutná káva?
  10. Moruša – Málo známa a predsa účinná
  1. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 18 489
  2. Ako vyzerá majetok Slovákov? Zvyšuje sa najmä z jedného dôvodu 10 516
  3. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 8 543
  4. V sobotu do bezpečného Ománu so zľavou 486 eur 6 710
  5. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 407
  6. Príbeh Patrika Tkáča a J&T, Lidl verzus Tesco a investičné tipy 6 114
  7. Séria dvoch príloh: Angličtina nielen pre maturantov 5 975
  8. Volkswagen Tiguan: takto by malo vyzerať rodinné auto! 5 662
  9. Zažite farebný Marakéš a hory Atlasu so slovenským sprievodcom 5 042
  10. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 4 548
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Podpredseda strany Smer Robert Kaliňák

Bývalý policajný prezident je obvinený zo založenia zločineckej skupiny.

1 h

O čom je debata o ruskej vakcíne.

30m
Peter Schutz

Odsunutie ľudí nad 65 rokov ku koncu hovorí, že očkovanie úmrtia nezníži.

5 h