Väčšie množstvo kvalitných a zdravých jabĺk alebo hrušiek, ktoré sme si dopestovali, nie je jednoduché udržať počas dlhých zimných a jarných mesiacov v dobrej zdravotnej kondícii. Osvedčilo sa mi skladovanie v záhradnej pivničke (šachte), ktorej rozmery som prispôsobil modulu debničiek na ovocie a zeleninu.
Hĺbku som si stanovil podľa najvyššej hladiny spodnej vody. Steny a „deka" sú zo železobetónu, vchod je vyvýšený a uzavretý železným, sklopným príklopom na závesoch, za ktorými je podpera umožňujúca otvorenie v uhle okolo 100 stupňov (umožňuje ľahšie otvorenie i zatvorenie a za príklopom môžu rásť kvety). Príklop som proti mrazom a prehrievaniu slnkom izoloval 8 centimetrov hrubým polystyrénom, ktorý je chránený proti mechanickému poškodzovaniu plastovou doskou. Schody som vytvoril z roxoru zohnutého do tvaru písmena „U", zabetónovaného na kolmej stene. V opačnom rohu deky je vetrací komín s priemerom 30 centimetrov. Deka je prikrytá asi 20-centimetrovou vrstvou zeminy, na ktorej pestujem kvetiny. Podlahu pivničky som vysypal približne 20- centimetrovou vrstvou premytého štrku (bez piesku), ktorý umožňuje cirkuláciu vlhkosti. Ak je nedostatok spodnej vlahy, nalejem na dno niekoľko vedier vody, a tak vytvorím potrebnú vlhkosť. Zvýšené vetranie dosiahnem otvorením príklopu, na otvor položím sito s rámom rovnakej veľkosti, aby do pivničky nevošli hlodavce ani hmyz, nenapadala špina ako aj z bezpečnostných dôvodov. Za takýchto podmienok sa mi podarí udržať pomerne kvalitné zásoby do mája až júna.
Zemiaky a zeleninu skladujem klasickým spôsobom v hrobli. Na modul debničiek vykopem jamu hlbokú 30 až 40 centimetrov. Debničky ukladám v 3 až 4 vrstvách, všetko zakryjem 30 až 40-centimetrovou vrstvou slamy, ktorú prikryjem 20 až 25-centimetrovou vrstvou zeminy, okrem vrcholu (hrebeňa v šírke 30 až 40 centimetrov po celej dĺžke), aby uskladnené produkty mohli dýchať. Nad hrebeň umiestnim (nie natesno) striešku z plechu (dosák a podobne), aby do hroble nepršalo. Takto uskladnené produkty mi vydržia v dobrom zdravotnom stave do apríla až mája.
Jednou zo základných podmienok úspešného skladovanie je tiež dokonalé prebratie všetkých produktov, aby sa plody, ale aj celý sklad, neinfikovali od nezdravých a poškodených kusov.
Ing. EMIL CVÍČELA