Struky záhradnej fazule, odroda Nerina. FOTO - ARCHÍV
U nás sa pestuje fazuľa obyčajná. F azuľu poľnú pestujeme pre zrelé semená a fazuľu záhradnú pre zelené struky. Pestujeme obyčajne fazuľu kríčkovú a ťahavú, dorastajúcu do dĺžky až 5 metrov. Struky sa líšia farbou, tvar je obyčajne ohnutý v podobe šable.
Fazuli sa najlepšie darí na priepustných piesočnato-hlinitých pôdach zásobených humusom a vápnikom. Vyžaduje teplé stanovište , vhodné sú pozemky orientované na juh v nižšej nadmorskej výške. Semená vysievame na jar, optimálne teplota vzchádzania je 18oC . Skoré odrody fazule záhradnej môžeme vysievať aj v lete, struky zberáme v septembri a októbri.
Fazuľa obsahuje veľa bielkovín, cukrov, vitamíny skupiny B, železo, vápnik, draslík a fosfor. Fazuľové „chlopne" sa zberajú aj na liečebné účely, musia byť preto zdravé, žltej farby. Obsahujú triterpénové glykozidy, cholín, alantoín, organické kyseliny, kremičitany a iné minerálne látky. Droga má močopudný účinok, znižuje hladinu cukru v krvi, je súčasť čajovinových zmesí používajúcich sa pri liečbe obličiek, cukrovky, srdcových a reumatických ťažkostí. Z fazuľovej múky sa pripravujú aj obklady na svrbiace ekzémy a ťažko sa hojace rany.
Semená sa dajú skladovať roky, avšak vplyvom chemických reakcií strácajú kvalitatívne vlastnosti. Skladujeme ich preto len rok.
Pred varením fazuľu namáčame aspoň v trojnásobnom množstve vody, pretože až o toľko sa zväčší jej objem. Čas máčania nemá byť dlhší ako 12 hodín. Varíme ju pri nižšej teplote a solíme až na koniec, lebo soľ bráni zmäknutiu fazule. Zelené a žlté fazuľové struky majú byť mladé, krehké, mäsité, šťavnaté s málo vyvinutými semenami, bez zreteľných vláken. Zo suchej aj zo zelenej fazuľky pripravujeme rôzne polievky, prívarky a šaláty. V kuchyni však môžeme využiť aj iné druhy fazule, napríklad červenú fazuľu z Mexika na prípravu tradičného chilli con carne (chili s mäsom). V Thajsku a v Číne je obľúbená čierna fazuľa s mierne sladkastou chuťou.
RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD