Štvrtok, 4. marec, 2021 | Meniny má KazimírKrížovkyKrížovky

Čakanka ako zdravá zelenina

V staroveku považovali čakanku šalátovú (Cichorium intybus var. sativum) za liečivú a čarodejnú rastlinu. Používali ju ako liek proti zápalom pečene.

Čakanka pochádza pravdepodobne z Egypta. Asi v polovici 19. storočia belgický záhradník Brésierrs zistil, že na niektorých koreňoch čakanky, zasypaných zeminou, vyrastajú pevné listové púčiky, z ktorých sa dal pripraviť šalát. Nový druh zeleniny dostal pomenovanie Witloof, čo vo flámštine znamená biely list. Čakanka šalátová je v zimnom období belgickým národným jedlom.

Na brehoch Stredozemného mora rastie čakanka dosiaľ divoko. V Taliansku a Grécku zberajú na jar jej mladé listy.

Jedlou časťou čakanky šalátovej sú vybielené puky. 0bsahujú 6,5 až 7 percenta sušiny, v 100 miligramoch listov sa nachádza asi 4,6 mg vitamínu C, provitamín A, minerálne látky a menšie množstvo karoténu. Obsahuje aj inulín (vyšší obsah je v koreňoch - 14 až 20 percent), ktorý reguluje látkovú premenu v ľudskom organizme. Dietetickú hodnotu čakankových pukov určuje obsah horkých látok - glykozidu intybínu. Tento glykozid reguluje činnosť tráviacich orgánov a pôsobí priaznivo na pečeň, žlčník, pankreas, krvotvorné orgány a srdcovocievny systém.

Skryť Vypnúť reklamu

RNDr. JÁN PAVLOVKIN, PhD

Čakankový šalát

500 g vybielených pukov, 20 g cukru, citrón alebo ocot, soľ, voda.

Mladé puky dobre umyjeme a vložíme do nádoby s pripraveným nálevom. Dávkujeme na misky a podávame ako šalát.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za kvalitným vzdelaním nemusíte do sveta! Príďte na EkF TUKE
  2. Získaj náskok pred štartom
  3. Buďte v najlepšej spoločnosti!
  4. Desať dôvodov, prečo študovať na Trnavskej univerzite
  5. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  6. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  8. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami
  1. Firmy sa spojili s učiteľmi, rozhodli sa pomôcť chudobným žiakom
  2. Počas pandémie vzrástli obavy z právnych sporov
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať?
  4. A new, multifunctional centre will revive the Danube embankment
  5. BILLA má nový vernostný program pre deti – „SuperOsma“
  6. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia
  7. WESTech je distribútorom Dell Technologies na Slovensku
  8. Petra Vlhová venuje svoju prilbu do súťaže pre Plamienok
  9. Denník SME spolu s knihou Rozhovory o ľudskom tele
  10. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými?
  1. 5 najčastejších dôvodov, pre ktoré sa v noci budíme 19 682
  2. Maldivy, Emiráty, Egypt z Bratislavy aj s poistením liečby COVID 15 604
  3. Oplatí sa teraz kupovať byt alebo je lepšie si počkať? 8 144
  4. Skutočná vanilka a čokoláda. Čo robí potraviny kvalitnými? 7 820
  5. Dovolenka v Egypte: Vyskúšali sme, ako sa aktuálne cestuje 7 500
  6. Spoznajte Olomouc – univerzitné mesto a svoju budúcnosť 6 965
  7. Korona zlacňuje elektroniku. Tento týždeň je až o 50 % lacnejšia 6 897
  8. Telo v karanténe, jar a domácnosť, rozhovor s Denisou Dvončovou 6 874
  9. 10 vecí, kvôli ktorým do banky už chodiť nemusíte 6 539
  10. AGEL spustil testovanie expresnými PCR testami 6 326
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu