Dnes varí Fredy Ayisi

Tanečník Fredy Ayisi sa stal pred sedemnástimi rokmi vegetariánom a odvtedy sa už mäso na jeho tanieri neobjavilo. To však neznamená, že by si dobré jedlo rád nevychutnal. ,,Len si jednoducho myslím, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme, aby sme ...


So svojou kuchyňou nie je Fredy Ayisi celkom spokojný. Býva v staršom dome, kde je kuchyňa je dosť dlhá a úzka, takže celé jej zariadenie je tým podmienené. „Namiesto stola mám napríklad iba dosku pripevnenú k stene. Ale aj v takej kuchyni sa dá existovať. V linke mám uložené všetko, čo potrebujem, je v nej dokonca aj pračka, o veľkej klasickej kuchyni so stolom, okolo ktorého by sa mohlo sedieť, rozprávať, kde by bola prípadne aj rohová lavica, však môžem iba snívať.“ Izba tiež nie je priveľká, ale veľmi útulná a príjemná.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tanečník Fredy Ayisi sa stal pred sedemnástimi rokmi vegetariánom a odvtedy sa už mäso na jeho tanieri neobjavilo. To však neznamená, že by si dobré jedlo rád nevychutnal. ,,Len si jednoducho myslím, že nežijeme preto, aby sme jedli, ale jeme, aby sme žili.“

Aj keď v minulosti nebola ponuka surovín na vegetariánske jedlá taká bohatá ako dnes, Fredy Ayisi si na väčšie problémy nespomína. ,,Stačilo iba popremýšľať. Zelenina bola vždy, základné potraviny ako zemiaky, ryža či mliečne výrobky tiež, a tak išlo skôr o to, nájsť si čas a pripraviť si z nich presne to, na čo som mal chuť.“

Vegetariánom z presvedčenia

A ako sa tanečník dostal k vegetariánstvu?

,,Raz sa mi do rúk dostala kniha, v ktorej som si prečítal, prečo by sme nemali jesť mäso – a to ma tak ovplyvnilo, že som sa doslova zo dňa na deň stal vegetariánom.“

SkryťVypnúť reklamu

Na časté tvrdenia, že vegetariáni sa odmietaním mäsa ochudobňujú o kulinárske zážitky, hovorí: ,,Ja sa za celé tie roky cítim fajn. Keď človek prestane jesť mäso, postupne naň aj stratí chuť a jeho vôňa sa mu môže stať dokonca nepríjemnou. Podstatné však je, aby každý dospel k vegetariánstvu z vnútorného presvedčenia, nie preto, že ide o módu, alebo sa na to dal najlepší kamarát. Vtedy by totiž išlo o zbytočné trápenie.“

Kus mäsa nie je podľa neho potrebný ani na dobrý fyzický výkon.

,,Kvôli vegetariánstvu som s kondíciou nikdy nemal problémy. Možno človek nie je až taký svalnatý, ale zato postavu si udržíte dosť stabilne a pri prechode na vegetariánstvo sa dokonca spočiatku aj trochu schudne.“

Fredy Ayisi okrem toho nepije alkohol, kávu, čierny čaj a nefajčí.

SkryťVypnúť reklamu

,,Stačia mi minerálky, stopercentné džúsy, prípadne cola light.“

Kuchyni sa nevyhýba

Fredy Ayisi síce nikdy nevaril pravidelne, ale kuchyni sa ani nevyhýbal. ,,Základy varenia mám od mamy, ako chlapec som jej rád občas v kuchyni pomáhal.“

Najviac ho však ovplyvnila indická filozofia, ktorá ho priviedla k vegetariánstvu i k poznaniu, že to, čo človek zje, ovplyvňuje aj jeho konanie a tvorí podstatu jeho osobnosti.

,,Postupne sa mi dostali do rúk rôzne recepty, kuchárske knihy, ktoré z tejto filozofie vychádzajú, a ja som začal podľa nich variť. Najskôr iba na skúšku, ale napokon som si vytvoril okruh jedál, ktoré – myslím si – zvládnem celkom dobre a chutia aj mojim priateľom a známym. Samozrejme, niekedy musím pôvodné suroviny nahradiť našimi, domácimi, ale usilujem sa to robiť iba v nevyhnutných prípadoch – a z hostí sa ešte nikto nesťažoval.“

SkryťVypnúť reklamu

Pestrá indická strava

Čo Fredy Ayisi vidí na svojom tanieri najradšej?

,,Ťažko povedať jedno konkrétne jedlo. Mám rád jedlá, ktoré vyzerajú pekne aj na pohľad a sú čerstvé a šťavnaté. Milujem napríklad omáčky – paradajkovú, smotanovú, syrovú.“

Zo svetových kuchýň má rád taliansku, grécku a arabskú. ,,Už pre to množstvo zeleniny, ktoré sa tam používa.“

Najlepšia je však podľa neho indická kuchyňa. „Stačí, keď si spomeniem na festivaly Hare Krišna. Bol som na nich v Los Angeles, v New Yorku i u nás na Slovensku, a vždy som bol prekvapený, aké množstvo jedál a chutí môže existovať.“

Od vločiek k zeleninovej pizzi

Na raňajky jedáva obvykle vločky so sušeným ovocím a nízkotučným mliekom alebo jogurtom, k tomu stopercentný pomarančový alebo ananásový džús. Na obed si dáva cestoviny, zemiaky alebo ryžu s rôzne upravenou zeleninou, často aj vyprážaný syr, sójový guláš či jedlá z tofu. Večera je podobná, niekedy však príde na rad aj vegetariánska zeleninová pizza. Medzitým si dáva ovocie, nízkotučné mliečne výrobky a k nim grahamové pečivo.

SkryťVypnúť reklamu

Priamo pred vystúpením neje, ale v deň vystúpenia sa príliš neobmedzuje. ,,Vegetariánske jedlá sú ľahké a ja viem, čo si môžem dovoliť.“

Pokojne sa pustí do jedla aj neskoro večer. ,,Nebýva to pravidelne, no keď vediem tréningy od šiestej do pol desiatej večer, nemôžem ísť predsa spať hladný.“

MARCELA KOŠŤÁLOVÁ

FOTO SME – PAVOL MAJER

FREDY AYISI sa narodil v roku 1966 v Bratislave. Po skončení Strednej polygrafickej školy začal pôsobiť ako profesionálny tanečník, spevák a cvičiteľ taerobiku. Založil a už vyše 10 rokov vedie skupinu Fredy‘s Dance group. Práve teraz s ňou pripravuje nový program, ktorý bude mať premiéru na jeseň spolu s uvedením nového CD.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 541
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 231
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 704
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 979
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 991
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 951
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 821
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 454
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu