Nedeľa, 18. apríl, 2021 | Meniny má ValérKrížovkyKrížovky

Dnes varí herec Vlado Zboroň

Vlado Zboroň sa už roky pohybuje po nezávislých divadelných scénach. Dobre sa však zvŕta aj inak: vídať ho v montérkach s kelňou v ruke, ako prevádzkara v jednej z bratislavských reštaurácií, občas dokonca ako čašníka s podnosom v ruke. A kto má šťast


Vlado Zboroň (1960) pochádza z Oravskej Polhory. Študoval teologickú fakultu v Bratislave. Od roku 1991 začal pôsobiť ako herec v divadle Stoka, neskôr v Združení pre súčasnú operu a v trnavskom divadelnom súbore Disk. Ako filmový herec sa prvýkrát objavil v slovenskom filme Mira Šindelku Vášnivý bozk. Odvtedy spolupracoval s nemeckými, francúzskymi, talianskymi filmovými producentmi. Medzi jeho filmové úspechy patrí účinkovanie v maďarskom filme Jeden deň Pánubohu za chrbtom, v rakúskom filme Exit 2 a v snímke režiséra Michaela Hanekeho Čas vlka. FOTO - AUTORKA.



Vlado Zboroň sa už roky pohybuje po nezávislých divadelných scénach. Dobre sa však zvŕta aj inak: vídať ho v montérkach s kelňou v ruke, ako prevádzkara v jednej z bratislavských reštaurácií, občas dokonca ako čašníka s podnosom v ruke. A kto má šťastie, pozná aj jeho kúzla z domácich hrncov. Kuchárska alchýmia, to je jeho.

Raz sa Vlado Zboroň rozhodol preniesť kúsok rodnej Oravy rovno do Bratislavy - presnejšie pod stanicu na takzvaný bratislavský Žižkov. A tak k jeho bytu, záhradke a pivnici, slúžiacej ako malý domáci kultúrny stánok, kde z času na čas organizuje čítačky, divadelné predstavenia a ochutnávky vín od najznámejších slovenských vinárov, pribudol aj miniatúrny kuchársky raj. Susedia by vedeli rozprávať o tom, aké vône sa šíria z jeho záhradného domčeka. Jeden z dlhých decembrových večerov tu venoval Vlado aj nám.

Aj to, aj ono

„Chcel som uvariť aj to, aj ono, tak som sa nakoniec rozhodol, že budem spájať svety. Napríklad arabský a oravský," víta nás. Závany vôní prezrádzajú naozaj čosi fajnšmekerské. Stôl, bohato zdobený rozmarínom a ovocím, láka pohľady, víno na stole sľubuje bohatú ochutnávku. Vladova kolegyňa, herečka a jazykovedkyňa Inge Hrubaničová prikladá na oheň a kontroluje hrnce. Priateľ, vinár Peter Chovanec začína večer tohtoročným Moravským muškátom.

Pijeme to, čím podlievame

Na úvod zvolil Vlado nátierku. Recept na židovský humus si priviezol z Izraela, kde ešte so Stokou zožal veľký úspech.

„Cícer nie je síce nič originálne, ale má svojskú chuť a navyše je veľmi zdravý. Keď ho rozšľaháte s cesnakom na ľahkú nátierku, je vynikajúci ako predjedlo. Nezaťaží žalúdok, naopak, zapíjaný dobrým muškátom vás pripraví na ďalšie chody," hovorí.

Pri ľahkom bielom nápoji ostávame, na rad však prichádza Iršaj Oliver, ročník 2003 a s ním zapekaný baklažán, výborný tip nielen na teplé predjedlo, ale aj plnohodnotnú súčasť vegeteriánskeho menu. Parmezán dodáva jedlu sýtosť a „mäsové grády".

Nasleduje však ešte pár chodov, treba sa šetriť.

Ďalší v poradí je losos. K nemu neodmysliteľne patrí biele víno, ktorým sme lososa podlievali.

„Ak pri varení použijeme víno, je dobré piť k hotovému jedlu tú istú značku," poúča Vlado Zboroň. K lahodnej rybacine sa vynikajúco hodí Sauvignon, neskorý zber, ročník 2002.

Rozmarínové rozmary

Prichádza druhá fáza. Po chvíli odpočinku sa na stole objavujú šťavnaté špikované morčacie stehná na rozmaríne so sladko-pikantnou chuťou jabĺčok a cibuliek. Vraciame sa k aromatickejšiemu vínu, teda k Iršaju, ktorý výborne uzatvára všetky chute tmavého hydinového mäsa.

Vonku prituhuje, bolo toho akurát. Nikto nie je hladný ani smädný. No divine sa - pri všetkých zdravých výživách - naozaj odoláva ťažko.

„Mäso treba dlho pácovať, potom stačí hodinka pečenia, a samo sa rozpúšťa na jazyku," vysvetľuje kuchár večera. Na prípravu aj konzumáciu je vhodné ťažšie červené víno. Pijeme teda to, čím sme podlievali - Svätovavrinecké, ročník 2002.

Na záver ešte Vladov obľúbený sladký tip - turecký koláč s medovým syrupom - baklava. „Skúste ho zapiť štvorputňovým tokajským. Neverili by ste, ako sa tieto dve sladkosti navzájom dobre dopĺňajú."

Recepty Vlada Zboroňa

Židovský humus

250 g cíceru, 3-4 polievkové lyžice sezamového oleja Tahima, 1 polievková lyžica olivového oleja, 3 strúčiky cesnaku, soľ

Cícer necháme celú noc namočený vo vode. Potom ho uvaríme domäkka a po vychladnutí rozmixujeme na nátierku. Počas mixovania pridáme olej, roztlačený cesnak a soľ podľa chuti. Podávame s bielym chlebom, olivami a čerstvými paradajkami.

Arabský zapekaný baklažán

2 stredne veľké baklažány, 300 g strúhaného parmezánu, 2 vajcia, olej, soľ, korenie, bazalka, hladká múka na obaľovanie, paradajky

Baklažány nakrájame na centimeter hrubé plátky, posolíme a necháme z nich stiecť šťavu. Polovicu strúhaného parmezánu vmiešame do rozšľahaných vajec, ktoré osolíme a okoreníme. Baklažán obalíme v hladkej múke a vo vajci so syrom, potom vyprážame na oleji. Do vymastenej formy ukladáme na spodok vypražené baklažány a prekladáme paradajkami. Postup zopakujeme ešte raz. Potom vrstvy baklažánov a paradajok zalejeme zvyšným vajcom, posypeme bazalkou, zvyšným strúhaným parmezánom a dáme zapiecť do rúry.

Losos v horčicovej omáčke

Plátky lososa, 1 kocka zeleninového bujónu, 1-2 dl suchého bieleho vína, tymián, petržlenová vňať, maslo, hladká múka, dijonská horčica, 2 dl sladkej smotany

Plátky lososa obaleného v petržlenovej vňati a tymiáne narýchlo opečieme na roztopenom masle. Vložíme do pekáča, podlejeme vývarom, ktorý sme urobili z vína a bujónovej kocky, a dáme na desať minút do vyhriatej rúry. Potom plátky vyberieme a do vývaru vmiešame sladkú smotanu a dve lyžice horčice. Ak je omáčka riedka, môžeme ju zahustiť bešamelom z masla a múky. Lososa podávame s bielym vínom, ktoré sme použili do vývaru.

Morčacie stehná špikované oravskou slaninou a cesnakom

2 morčacie stehná, 200 g oravskej slaniny, 1 hlávka cesnaku, soľ, červená paprika, biele víno, dve jablká, 1 kg zemiakov, niekoľko malých cibuliek, čerstvý rozmarín

Morčacie stehná umyjeme, posolíme a po celom povrchu husto prešpikujeme kúskami slaniny a cesnaku. Povrch zľahka potrieme červenou paprikou, posypeme rozdrobeným rozmarínom a položíme na pekáč. Obložíme pokrájanými zemiakmi, jabĺčkami a celými očistenými cibuľkami. Všetko podlejeme vínom, prikryjeme alobalom a vo vyhriatej rúre pomaly pečieme asi 1,5 hodiny.

Divina na oravský spôsob

Jelení orech vcelku. Marináda: soľ, korenie, červené víno, bobkový list, borievka (jalovec), rozmarín, tymián, koriander, cibuľa, zeler, mrkva, petržlen, brusnice (brusnicový kompót), šľahačka

Mäso pácujeme dvadsať hodín v marináde, ktorú si pripravíme z uvedených nakrájaných surovín a rozdrobených korenín. Potom mäso osušíme a narýchlo opečieme na masle. Vložíme do pekáča, zalejeme celou marinádou a prikryté dusíme asi hodinu a pol. Šťavu zlejeme, uvarenú zeleninu vyberieme a prepasírujeme, vmiešame naspäť do šťavy a pridáme brusnice. Jednotlivé porcie nakrájaného mäsa polejeme omáčkou a na záver ozdobíme šľahačkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Inzercia - Tlačové správy

  1. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  2. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  3. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  4. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  5. Chceli by ste televízor alebo práčku k nákupu ako bonus?
  6. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME
  7. Korporátne dlhopisy s fixným ročným výnosom od 7 do 8 %
  8. Festival pre dušu prináša návod, ako si zachovať duševnú pohodu
  9. Slováci sú rekordéri, majú aj 20 vernostných programov súčasne
  10. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť!
  1. Zase pozeráte do obrazovky? Radí fyzioterapeut aj očný lekár
  2. Happy Hour vymysleli námorníci, dnes poteší aj vaše auto
  3. Podcasty zdravotnej poisťovne Union sú najpočúvanejšie
  4. AURES Holdings sa vydáva na západ
  5. Výčínanie počasia spôsobuje najviac škôd v júni
  6. Dodávame len preverené riešenia, hovorí šéf ABRA Software
  7. Dobrým začiatkom stavby vyriešime veľa budúcich problémov.
  8. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku
  9. Pozor, stravné môže vzbudiť vlnu nevôle vašich zamestnancov
  10. Reverzné inžinierstvo na FVT
  1. Telefóny čaká zásadná zmena. Z dnešných nezostane takmer nič 51 985
  2. Desať obľúbených miest Slovákov na letnú dovolenku v Chorvátsku 19 108
  3. Zo žraloka rybka. Ako sa rozpadlo impérium Maria Hoffmanna? 18 579
  4. Krvou a železom: Ako Bismarck pred 150 rokmi zjednotil Nemecko 9 642
  5. Leto na ostrove Malta: desať najkrajších miest 9 539
  6. Slovákom hrozia malé dôchodky. V čom je problém? 8 743
  7. Plánujete dovolenku na leto? Toto sú najkrajšie pláže Turecka 7 892
  8. Veľkonočné inšpirácie, rozhovor so Zuzanou Šebovou 7 805
  9. Bolesti kĺbov po Corone? Zbystrite pozornosť! 7 593
  10. Prihláste sa na odber nových newslettrov od SME 6 442
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu