1 cibuľa, 1 stredne veľká tekvica, rasca, lyžička octu, soľ, kyslá smotana, posekaný čerstvý kôpor (v zime môže byť kôpor naložený v soli), 2 lyžice hladkej múky Špeciál.
Pokrájanú cibuľu upražíme do sklovita a pridáme nahrubo postrúhanú tekvicu. Pomiešame, chvíľočku necháme dusiť a zalejeme vodou. Pridáme rascu, trošku octu a soli a varíme do zmäknutia. V mlieku rozmiešame smotanu, pridáme dve polievkové lyžice múky a zmes nalejeme do tekvice. Povaríme a na koniec pridáme posekaný kôpor. Ak použijeme kôpor naložený v soli, omáčku predtým nesolíme. Podávame s varenými zemiakmi poliatymi maslom s petržlenovou vňaťou, prípadne aj s uvarenou klobásou.
Morské filety na paprike
Nerozmrazené morské filety, citrón, olivový olej, korenie grillfish, dve svetlozelené papriky, jeden pór, 1 dcl sladkej, 1 dcl kyslej smotany, posekaný kôpor.
Nerozmrazené morské filety dáme na panvicu. Bohato pokvapkáme čerstvým citrónom, podlejeme olivovým olejom, ochutíme korením grillfish a necháme opiecť z oboch strán. Počas pečenia pridáme papriku pokrájanú na trojcentimetrové pásiky a nakrájaný pór. Keď je ryba opečená a papriky s pórom udusené, pridáme sladkú a kyslú smotanu, zamiešame a dochutíme kôprom. Podávame s pečenými zemiakmi na rasci a posypané maďarskou červenou paprikou.
Zapekaná špargľa so syrom
Balíček špargle, tavený syr Karička klasik, šľahačka, kyslá smotana, čierne korenie, soľ, provensálske bylinky, 20 dkg tvrdého syra na strúhanie
Očistenú špargľu vložíme do hrnca s vriacou vodou a približne dve minúty povaríme. Vyberieme a dáme do jenskej misy alebo inej nádoby na zapekanie. Osobitne si pripravíme syrovú omáčku. V kyslej a sladkej šĺahačke rozpustíme syr, krátko povaríme, osolíme, ochutíme čiernym korením a provensálskymi bylinkami. Omáčkou zalejeme uvarenú špargľu. Posypeme nastrúhaným tvrdým syrom a dáme zapiecť. Podávame s novými zemiakmi poliatymi maslom a posypanými petržlenovou vňaťou.