Konzumnou časťou kelu kučeravého - Brassica oleracea L. Convar. viridis (L.) - sú samostatné listy alebo vrcholové ružice voľných, machovito kučeravých listov rôznych farieb (zelené, modročervené, červenohnedé, pestrolisté). Kučeravý kel má podobnú výživnú charakteristiku ako brokolica, len s hodnotami o niečo nižšími s výnimkou draslíka (až 4 000 mg.kg-1). Obsahuje podstatne viac flavonoidov (130 mg.kg-1) a chlorofylu. U nás sa pestuje len v záhradách. Kel kučeravý sejeme priamo do voľnej pôdy, alebo si predpestujeme priesady. Konzumujú sa listy, ktoré začíname zberať postupne, ako sa vyvinú. Zberať môžeme podľa potreby nielen cez celé vegetačné obdobie, ale aj počas zimy. Rastliny sú odolné proti mrazom a po prvých mrazoch sú listy chutnejšie. V domácnosti sa umyté a vlhké listy, uložené do mikroténového vrecúška, môžu uchovať v chladničke tri až päť dní. Na dlhšie skladovanie sa nehodí v žiadnych podmienkach. Upravuje sa podľa receptúr pre kel hlávkový alebo špenát. Chuťovo sú výborné listy obalené v parížskom alebo syrovom cestíčku a vyprážané. Vo veľkej miere sa uplatňuje pri zdobení studených mís, chlebíčkov a rôznych jedál.
Doc. Ing. MAGDALÉNA VALŠÍKOVÁ, PhD.