Na výrobu lahodného nápoja používa Petrák ucelené skupiny vín, ale i samostatné odrody Neuburské, Rulandské šedé i Chardonnay.
Podľa Petráka je chuťovo veľmi zaujímavý sekt aj z Ryzlingu rýnskeho, nehodí sa však na dlhšie skladovanie. Vinárova firma Sekt Domaine je dnes plne sebestačná v produkcii hrozna a sústreďuje sa i na výsadbu nových viníc. Ako jediný malovýrobca sektov plnil šesťdesiatpäťročný Petrák fľaše vínom donedávna na linke, ktorú skonštruoval vlastnými silami.
Výroba sektov klasickým spôsobom je pomerne náročná a výsledný produkt nie je preto lacný. Do ucelených šarží prírodných vín, takzvaného cuvée, sa spočiatku pridáva cukor a špeciálne kvasinky. Po vykvasení sa fľaše neustále prekladajú a kvasničné kaly sa tak postupne dostávajú až na zátku fľaše. Zátka sa potom tlakom oxidu uhličitého zvnútra fľaše odstrelí a chýbajúce kaly a trochu vína doplňuje vinár takzvaným dozážnym likérom rôzneho zloženia.
Záujem o sekty a šumivé vína všeobecne vzrastá pred blížiacim sa koncom roku. "Spotrebitelia musia byť pri nákupoch obozretní," upozornila hovorkyňa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Daniela Kolejková. Na etikete totiž nesmie chýbať označenie výrobcu a správne zaradenie. Ľudovo sa pre všetky vína s obsahom oxidu uhličitého síce vžil názov sekt, ale medzi jednotlivými nápojmi je rozdiel. Hovorkyňa vysvetlila, že zatiaľ čo u vín šumivých vzniká oxid uhličitý prirodzeným procesom pri kvasení, vína perlivé sú ním sýtené umelo. Šumivé vína sa môžu vyrábať v štyroch druhoch; víno šumivé, víno akostné šumivé, sekt vinárskej oblasti a tiež pestovateľský sekt. Iba tieto druhy môžu niesť na etikete označenie sekt, inak ide o klamanie spotrebiteľa, dodala Kolejková a dodala, že pri vlaňajšej kontrole akosti prešlo zo 45 vzoriek iba sedem.