Súkromník v Čechách vyrába pravé šampanské

Vinár Jan Petrák z Kobylí má ako jediný v České republike certifikát na výrobu šampanského klasickou francúzskou metódou. Získal ho od Institutu technologies de Champagne a výrobou sektov sa zaoberá takmer desať rokov. Jeho ročná produkcia dosahuje okolo

Na výrobu lahodného nápoja používa Petrák ucelené skupiny vín, ale i samostatné odrody Neuburské, Rulandské šedé i Chardonnay.

Podľa Petráka je chuťovo veľmi zaujímavý sekt aj z Ryzlingu rýnskeho, nehodí sa však na dlhšie skladovanie. Vinárova firma Sekt Domaine je dnes plne sebestačná v produkcii hrozna a sústreďuje sa i na výsadbu nových viníc. Ako jediný malovýrobca sektov plnil šesťdesiatpäťročný Petrák fľaše vínom donedávna na linke, ktorú skonštruoval vlastnými silami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Výroba sektov klasickým spôsobom je pomerne náročná a výsledný produkt nie je preto lacný. Do ucelených šarží prírodných vín, takzvaného cuvée, sa spočiatku pridáva cukor a špeciálne kvasinky. Po vykvasení sa fľaše neustále prekladajú a kvasničné kaly sa tak postupne dostávajú až na zátku fľaše. Zátka sa potom tlakom oxidu uhličitého zvnútra fľaše odstrelí a chýbajúce kaly a trochu vína doplňuje vinár takzvaným dozážnym likérom rôzneho zloženia.

SkryťVypnúť reklamu

Záujem o sekty a šumivé vína všeobecne vzrastá pred blížiacim sa koncom roku. "Spotrebitelia musia byť pri nákupoch obozretní," upozornila hovorkyňa Štátnej poľnohospodárskej a potravinárskej inšpekcie Daniela Kolejková. Na etikete totiž nesmie chýbať označenie výrobcu a správne zaradenie. Ľudovo sa pre všetky vína s obsahom oxidu uhličitého síce vžil názov sekt, ale medzi jednotlivými nápojmi je rozdiel. Hovorkyňa vysvetlila, že zatiaľ čo u vín šumivých vzniká oxid uhličitý prirodzeným procesom pri kvasení, vína perlivé sú ním sýtené umelo. Šumivé vína sa môžu vyrábať v štyroch druhoch; víno šumivé, víno akostné šumivé, sekt vinárskej oblasti a tiež pestovateľský sekt. Iba tieto druhy môžu niesť na etikete označenie sekt, inak ide o klamanie spotrebiteľa, dodala Kolejková a dodala, že pri vlaňajšej kontrole akosti prešlo zo 45 vzoriek iba sedem.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 455
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 097
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 696
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 656
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 032
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 059
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 734
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 565
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu