Z ovocia sa dlhodobo skladujú najmä jablká, menej hrušky.
FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Zdravie z ekozáhradky
Snahou každého ekozáhradkára je čo najdlhšie uchovať ovocie pri minimálnych stratách hmotnosti, výživnej hodnoty, vzhľadu i chuťových vlastností. Predpokladom úspechu je aj správny uskladňovací režim, pravidelná kontrola podmienok skladovania a zdravotného stavu uskladnených produktov.
Z ovocia sa dlhodobo skladujú prevažne jablká, menej hrušky. Optimálna teplota pri ich skladovaní je od 0 do 5 stupňov. Teploty nad 10 stupňov urýchľujú zrenie plodov a skracujú ich trvanlivosť. Vyššiu teplotu môžeme znížiť vetraním skladovacích priestorov. Pri silných mrazoch chránime plody zateplením dvier a okien, prípadne zvýšime teplotu malým elektrickým spotrebičom. Niektorí záhradkári skladujú ovocie na balkóne alebo vo svetlíku. Vtedy ho treba zakryť vhodným materiálom, aby nezamrzlo (fóliou, papierom, polystyrénom, vrecami, vlnenými dekami).
Pri skladovaní ovocia je najvhodnejšia relatívna vlhkosť vzduchu v rozpätí 85 až 90 percent. Vyššia vlhkosť vytvára podmienky na infekciu, pri nižšej plody vädnú a scvrkávajú sa. Relatívnu vlhkosť môžeme zvýšiť kropením podlahy vodou alebo zakrytím plodov fóliou (v 7- až 14-dňových intervaloch prevetrať).
Pri kontrole zdravotného stavu ovocia si všímame, či sa na plodoch nevyskytujú nasledujúce poruchy a choroby: Fyziologická škvrnitosť jabĺk sa prejaví škvrnami a prehĺbeninami plodov. Sklovitosť spôsobuje, že dužina jabĺk sa stáva sklovito priehľadná a vodnatá. Pri hnilačení dužiny plod hnedne. Pri vysokej relatívnej vlhkosti vzduchu sa môže prejaviť aj horknutie a mäknutie jabĺk. Spála jabĺk sa prejavuje hnednutím šupky, najmä pri vyšších skladovacích teplotách.
Z chorôb je najviac rozšírená moníliová hniloba. Prejavuje sa formou hnedej hniloby, pri ktorej pletivo zhnedne, ale nemení konzistenciu, a formou čiernej hniloby, pri ktorej plod mumifikuje. Modrá hniloba sa prejavuje modrozeleným alebo sivozeleným povlakom plesne s typickým plesňovým zápachom. Pri plesni sivej pletivá plodov hnednú a ich povrch sa pokrýva sivým vatovým povlakom. Jonathanova škvrnitosť sa prejavuje vznikom drobných okrúhlych hnedých škvŕn na jablkách odrody Jonathan, ktoré sa neskôr prehlbujú a splývajú. Jablká napadnuté týmito fyziologickými poruchami a chorobami treba pri ich výskyte vyskladniť, aby sa choroby ďalej nerozširovali. Súčasne treba upraviť skladovacie podmienky na optimálne hodnoty.
Hrušky ukladáme vedľa seba. Nedávame ich vo vrstvách do debničiek, aby sa neotlačili a nevytvorili sa tak podmienky pre vznik hniloby.
Doc. Ing. VILIAM HORNIAK, CSc.