Zeler môžeme skladovať približne dvesto dní.
FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Zimné mesiace väčšina záhradkárov využíva nielen na štúdium, ale zamýšľa sa aj nad tým, čo a kde bude siať. Dôležité sú aj vedomosti o tom, akú vegetačnú dobu majú jednotlivé plodiny. Z tohto poznania si potom možno odvodiť čas zberu plodín, ale pri niektorých rastlinách (šalát, cesnak, cibuľa) aj obdobie výsevu následnej plodiny na to isté miesto. Dĺžka vegetačného obdobia závisí od viacerých faktorov - od odrody, klimatických podmienok, polohy pozemku a podobne.Druh zeleniny Vegetačná Skladovateľnosť doba v dňoch plodov v dňoch
Brokolica 80 až 120 asi 10
Baklažán 150 až 160 asi 10
Cesnak 115 (260 až 280)j asi 250 (350)
Cibuľa sadzačka 100 asi 250
Cibuľa siata 130 až 150 asi 300
Cukina 60 10 (150m)
Čierny koreň 220 60
Fazuľa 55 až 80 (110)ť rok i viac (zrno)
Hrach 65 až 100 150m, rok (zrno)
Kaleráb 90 až 100 30
Kaleráb gigant 125 až 150 180
Kapusta neskorá 160 až 190 180
Kapusta skorá 110 až 120 10
Kapusta pekinská 60 až 90 90
Karfiol 100 - 130 30
Kel 100 až 120 30
Kel ružičkový 180 150m
Kôpor 40 až 70 150m
Mrkva karotka 100 10 (150m)
Mrkva 130 až 165 150
Paprika 115 až 160 10
Paradajky 130 až 170 10
Paštrnák 210 až 230 150
Patizón 60 10 (150m)
Petržlen koreňový 190 až 210 150
Pór 150 až 180 150
Reďkovka 25 až 35 3
Repa červená
(šalátová) 90 až 130 60 až 150
Šalát hlávkový poloskorý 65 až 85 -
Šalát hlávkový skorý 90 až 100 -
Šalát listový 60 -
Šalát ľadový 85 až 100 -
Špenát 50 až 60 150m
Tekvica 140 10 (150m)
Uhorka poľná 65 až 120 3
Uhorka skleníková 100 3
Zeler 220 200 až 240
Žerucha siata 10 až 14 -
Vysvetlivky: j - jesenný cesnak, ť - ťahavá fazuľa, m - mrazením, - nedá sa uskladňovať
Pór a petržlen možno pre jarnú potrebu nechať cez zimu aj na záhone do času, kým nehrozí vytváranie okvetia. Ružičkový kel tiež možno nechať na záhone, ale kolísanie teplôt v zime má za následok hnednutie ružíc a následne ich zahnívanie, preto je lepšie uskladnenie v mrazničke. Ing. EMIL CVÍČELA