Bratislava 26. decembra (TASR) - V slovenských potravinárskych prevádzkach, ktoré sa budú musieť začiatkom budúceho roka zavrieť, pretože neinvestovali do plnenia hygienických noriem Európskej únie (EÚ), príde o prácu zhruba 3 000 pracovníkov.
TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Zsolt Simon s tým, že uzatvárané firmy však už mohli niekoľko predchádzajúcich rokov pracovať na svojom zmodernizovaní, na čo mali v rozpočtovej kapitole jeho ministerstva vyhradených aj viacero podporných programov, a financie sa dali získať aj z predvstupového programu SAPARD. Osobitne nie je podľa neho dobré to, že na východe krajiny sa nezachová ani jeden bitúnok. "Napriek poskytovaným podporám sa nenašiel jediný podnikateľ, ktorý by sa na východe Slovenska pustil do rekonštrukcie starších bitúnkov či do výstavby úplne novej prevádzky," uviedol Simon.
O prácu v uzatváraných firmách však ešte môže podľa ministra Simona prísť aj menej ako zatiaľ avizovaných 3 000 zamestnancov. Po dohode s EÚ totiž Slovensko môže ešte niektorým nepripraveným firmám udeliť prechodné obdobie na dobudovanie prevádzok najneskôr do záveru budúceho roka. Výnimku môžu ale dostať len tie podniky, ktoré svojimi doterajšími investíciami pokryli požiadavky únie aspoň do polovičnej úrovne. Štátnej veterinárnej a potravinovej správe (ŠVPS) sa do výberu pre udelenie týchto prechodných období prihlásilo celkovo 38 firiem, hlavne z oblasti spracovania jatočných ošípaných a hovädzieho dobytka. Podľa Simona ale prísnym výberom môže prejsť iba asi tretina prihlásených. Výsledný zoznam vytypovaných firiem má byť Bruselu zaslaný do záveru februára budúceho roka.
Dobudovanie svojich prevádzok pred májovým vstupom do EÚ opomenuli hlavne menšie potravinárske podniky. Napríklad z mäsospracovateľov je na úniu plne pripravená len asi tretina podnikov. Lepšia je situácia v hydinárskom či mliekarenskom sektore. Tam sa pripravila nadpolovičná väčšina firiem. Dôležité je, že tie firmy, ktoré sa stihli zmodernizovať, sú postačujúce na spracovanie slovenských potravín živočíšneho pôvodu.
Podniky, ktoré získajú prechodné obdobie, budú môcť počas neho svoje produkty predávať len na trhu domácom. Až potom, keď splnia podmienky EÚ, sa budú môcť pripojiť k ostatným úspešným podnikom, ktoré môžu exportovať do krajín spoločenstva hneď po jeho rozšírení.