Dnešný vianočný stôl je už pestrejší ako v minulosti. FOTO - JÁN PAVLOVKIN
Bohaté vianočné zvyky a obrady, ktorými sa vyznačuje aj slovenská ľudová kultúra, sú typické pre vyspelé roľnícke kultúry. Obrady a magické úkony počas vianočných sviatkov mali zabezpečiť najmä zdravie ľudí a zvierat, dobré výsledky práce a prosperitu gazdovstva.
Časť obradov mala ovplyvniť prírodu a život ľudí i zvierat. Neodmysliteľnou súčasťou vianočných zvykov boli, a miestami sú aj dodnes, povery o pôsobení niektorých poľnohospodárskych výrobkov na životy ľudí a život zvierat. Zo záhradných rastlín a produktov patrili medzi ne najmä jablká, cesnak, strukoviny a orechy.
Zaujímavé boli vianočné čarovania s jablkom. Aby sa počas roka nikto z rodiny nestratil, rozkrojila „hlava rodiny" jabĺčko na toľko kusov, koľko bolo členov. Medzi čary patrilo aj krájanie jablka naprieč. Ak bola hviezdička jadrovníka zreteľná a zdravá, znamenalo to zdravie, šťastie a úspech v rodine. Nepekný alebo červivý jadrovník veštil chorobu, smútok a nešťastie. Jadrovník v tvare kríža znamenal smrť v rodine.
Keď chceli naši predkovia vedieť, aký bude nasledujúci rok, vložili na Vianoce dvanásť jadierok z jabĺk do misky s vodou. Koľko z nich vyplávalo na povrch, toľko malo byť suchých mesiacov. Niektorí roľníci dávali dobytku do vedra s vodou jablká a omrvinky zo štedrovečerného stola, aby boli zvieratá zdravé a tučné. Smeti po vianočnom upratovaní vysypané pod ovocné stromy mali pozitívne vplývať na úrodu ovocia, podobne i natieranie stromov gazdinou, rukami po vymiesení cesta.
Nepostrádateľnou súčasťou štedrovečerného stola našich predkov bol cesnak, ktorému pripisovali magickú silu odháňania zla. Rozšírená bola tiež povera, že kto na Vianoce zje veľa cesnaku, bude mať po celý rok dostatok síl na fyzickú prácu. Niektorí gazdovia cesnakom natierali ovocné stromy a dobytok. Gazdinky zasa napiekli osobitné oblátky pre dobytok, ktoré naplnili petržlenovou vňaťou a natreli cesnakom. V niektorých lokalitách odniesol gazda na Štedrý večer do maštale koláč, rozdelil ho medzi zvieratá a ku každému kúsku pridal strúčik cesnaku.
V niektorých domácnostiach konzumovali na Štedrý večer šošovicu, lebo verili, že je symbolom rodivosti a hojnosti. V iných zasa gazdiná nasypala sliepkam hrach, aby znášali veľa vajec a nevychádzali z dvora.
Vo vinohradníckych oblastiach naši predkovia postavili za stôl do kúta počas Vianoc prúty viniča, aby mali veľa hrozna a vína.