Čo jesť a čo nie v čase rizika BSE Obavy sú namieste, pozor na polotovary

BRATISLAVA – Odhalenie BSE na našom území je len otázkou času, tvrdila už dávnejšie odborníčka na pomalé vírusové infekcie Eva Mitrová. Predpokladala, že keď sa na Slovensku urobí porovnateľný počet testov kráv, ako to bolo v Čechách pred potvrdení

BRATISLAVA – Odhalenie BSE na našom území je len otázkou času, tvrdila už dávnejšie odborníčka na pomalé vírusové infekcie Eva Mitrová. Predpokladala, že keď sa na Slovensku urobí porovnateľný počet testov kráv, ako to bolo v Čechách pred potvrdením prvej českej šialenej kravy, ocitneme sa v rovnakej situácii. Mala pravdu. V Čechách zistili prvý nakazený kus po desiatich tisícoch testov, my po dvanástich tisícoch.

Z laického pohľadu to vyzerá, že je takmer jedno, či sa na to príde skôr alebo neskôr. Do obchodov sa totiž aj tak dostáva podľa nariadenia veterinárov len mäso s testom na BSE. Tento laický názor však Mitrová koriguje: „Zistenie BSE by malo konečne niečo urobiť so stravovacími návykmi nášho obyvateľstva. Treba sa vyhýbať určitým výrobkom, ktorých zloženie nemôžeme kontrolovať. Sú to spracované mäsové výrobky z dovozu ako paštéty, párky, konzervy a iné polotovary. Tam, kde je čistá hovädzia svalovina, teda nie vnútornosti, sa netreba báť. Určitou možnosťou, ako znížiť nákazu, je dokonca iba mechanické umytie. Ale keď nevieme, čo všetko sa zapracovalo do výrobku, nemáme žiadnu záruku. Vieme, že ani tepelné spracovanie nie je schopné zničiť nákazu.“

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Vedci sú už zajedno v tom, že pôvodca BSE sa môže preniesť z chorého zvieraťa aj na človeka a môže vyvolať smrteľné ochorenie – nový variant Creutzfeldtovej-Jacobovej choroby. Vo svete na ňu dosiaľ zomrelo stošesť ľudí, z nich štyria sa nakazili vo Francúzsku a zvyšok v Británii. Podľa Mitrovej sa nemožno tváriť, že sa nič nedeje. Treba sa vážne zaoberať úpravou životosprávy a adaptovať sa. Našinci by mali predovšetkým zmeniť svoj jedálny lístok podľa odborných odporúčaní a trvalo vypustiť z neho mäsové výrobky neznámeho pôvodu. (ru)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 458
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 104
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 697
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 671
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 024
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 136
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 738
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 557
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu