BRATISLAVA – Odhalenie BSE na našom území je len otázkou času, tvrdila už dávnejšie odborníčka na pomalé vírusové infekcie Eva Mitrová. Predpokladala, že keď sa na Slovensku urobí porovnateľný počet testov kráv, ako to bolo v Čechách pred potvrdením prvej českej šialenej kravy, ocitneme sa v rovnakej situácii. Mala pravdu. V Čechách zistili prvý nakazený kus po desiatich tisícoch testov, my po dvanástich tisícoch.
Z laického pohľadu to vyzerá, že je takmer jedno, či sa na to príde skôr alebo neskôr. Do obchodov sa totiž aj tak dostáva podľa nariadenia veterinárov len mäso s testom na BSE. Tento laický názor však Mitrová koriguje: „Zistenie BSE by malo konečne niečo urobiť so stravovacími návykmi nášho obyvateľstva. Treba sa vyhýbať určitým výrobkom, ktorých zloženie nemôžeme kontrolovať. Sú to spracované mäsové výrobky z dovozu ako paštéty, párky, konzervy a iné polotovary. Tam, kde je čistá hovädzia svalovina, teda nie vnútornosti, sa netreba báť. Určitou možnosťou, ako znížiť nákazu, je dokonca iba mechanické umytie. Ale keď nevieme, čo všetko sa zapracovalo do výrobku, nemáme žiadnu záruku. Vieme, že ani tepelné spracovanie nie je schopné zničiť nákazu.“
Vedci sú už zajedno v tom, že pôvodca BSE sa môže preniesť z chorého zvieraťa aj na človeka a môže vyvolať smrteľné ochorenie – nový variant Creutzfeldtovej-Jacobovej choroby. Vo svete na ňu dosiaľ zomrelo stošesť ľudí, z nich štyria sa nakazili vo Francúzsku a zvyšok v Británii. Podľa Mitrovej sa nemožno tváriť, že sa nič nedeje. Treba sa vážne zaoberať úpravou životosprávy a adaptovať sa. Našinci by mali predovšetkým zmeniť svoj jedálny lístok podľa odborných odporúčaní a trvalo vypustiť z neho mäsové výrobky neznámeho pôvodu. (ru)