Štedrovečerná večera našich predkov

V ľudovom prostredí sa dôležitosť večere vyjadrovala najmä pestrosťou jedál a ich bohatosťou. Najskôr stôl, na ktorom sa večeralo musel prejsť rozsiahlou úpravou. Najprv sa starostlivo umyl a opálil jalovcom a černobyľom, dokonca sa k nemu aj prestieral

obrus, čo nebolo v 14. storočí vôbec bežné. K stolu si rodina sadala vždy s prvou hviezdou na oblohe, ktorá znamenala koniec pôstu.

Keďže Vianoce majú svoj pôvod v predkresťanskej oslave zimného slnovratu a kultu predkov, večera sa vždy začínala aj končila modlitbou za mŕtvych. Z týchto čias sa nám zachovalo slovné spojenie „ktorí tu už s nami nemôžu byť". V niektorých krajoch kládli ľudia pre duše mŕtvych pod stôl kôrku od chleba, do okna med a do všetkých rohov miestnosti položili bôb. Počas samotnej večere sa malo podávať vždy devätoro chodov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Výber jedál bol samozrejme ovplyvnený územnou aj sociálnou rozdielnosťou obyvateľstva. Iné jedlá jedli roľníci v nížinách, iné pastieri v horách. Napriek tomu, že štedrovečerné menu sa v každom kraji líšilo, niekoľko znakov bolo spoločných pre celé Slovensko. Ako predjedlo sa podávali oplátky s medom, cesnakom alebo šípky. Potom sa na stôl priniesla hustá zapražená po-lievka, najčastejšie hubová. Ďalej si naši predkovia pochutnávali na prosovej, krupičnej či hrachovej kaši, ktorá symbolizovala hojnosť. Súčasťou slávnostnej večere bolo vždy aj sušené ovocie. Ryby, bez ktorých si v súčasnosti nevieme Vianoce predstaviť boli charakteristické pre bohaté mestské obyvateľstvo, na vidiek začali prenikať až začiatkom 20. storočia. Po celom Slovensku sa takisto piekli aj vianočné pečivá rôzneho druhu a názvu, gazdiné pripravovali chlieb, v bohatších domácnostiach aj vianočku s hro-zienkami. Piekli sa tiež figúrky domácich a hospodárskych zvierat z vody a múky, ktoré potom hospodár povešal po statku, aby sa v novom roku dobre vodilo. Úplne nakoniec sa servírovalo pitie, v neskorších dobách káva, alebo čaj, ale tiež pivo, víno a hlt pálenky pre dobré zažívanie.

SkryťVypnúť reklamu

Autor: MATÚŠ KRČMÁRIK

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 7 315
  2. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 5 643
  3. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 5 016
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 4 231
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 2 792
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 611
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 018
  8. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave! 1 697
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu