FOTO - ARCHÍV
Klíčivosť semien zeleniny je často veľmi slabá, prípadne semená vôbec nevzídu. Ich ceny sú pritom pomerne vysoké. Zdatnejší záhradkári majú preto snahu dopestovať si vlastné semená. Pri tejto činnosti si však treba uvedomiť tieto základné zásady:
1. Ochranná vzdialenosť od príbuzných plodín pestovaných na semeno má byť od 50 do 500 metrov, aby nedochádzalo k nežiaducemu opeleniu, či už náletom peľu alebo jeho prenosom hmyzom.
2. Semeno sa nemá pestovať z hybridných rastlín.
3. Semená treba vysievať v čase ich klíčivosti.
Ďalšou dôležitou podmienkou je dobré vysušenie semien (aby nesplesniveli) a následne vhodné uskladnenie, aby ďalej nevysychali. Dobrú skúsenosť mám s uskladňovaním drobných semien v plastových obaloch od filmov alebo multivitamínov. Na štítok, ktorý nalepím na obal, napíšem druh, odrodu a dátum.
Aby sme dosiahli očakávané výsledky, musíme mať na zreteli, že semená jednotlivých plodín majú rôzne dlhú klíčivosť. Niektoré si ju zachovávajú jeden až tri roky, k tretiemu roku percentuálna klíčivosť klesá. Naopak, napríklad pri tekvicovitých plodinách je klíčivosť v treťom až piatom roku optimálna. Pre uľahčenie uvedieme informácie o základných druhoch plodín, ktorých semená si záhradkár môže dopestovať:
Uvedené lehoty klíčivosti nemožno očakávať pri kúpených semenách. Na ich obale je uvedená lehota vzhľadom na dátum balenia, nie však rok zberu. Podobne aj lehota vyklíčenia závisí od hĺbky sejby. Platí zásada, že čím menšie semienko, tým plytšie sa musí siať.
Druh zeleniny Klíčivosť Vyklíči v rokoch od výsevu
Brokolica 6 8 - 10
Baklažán 5 8 - 14
Cibuľa 3 15 - 21
Cukina 6 8 - 10
Čierny koreň 2 10 - 12
Fazuľa 4 5 - 7
Hrach 4 6 - 8
Kaleráb 6 6 - 8
Kapusta 6 4 - 6
Kapusta pekinská 3 - 4 4 - 6
Karfiol 5 6 - 9
Kel 6 4 - 6
Kel ružičkový 6 8 - 10
Kôpor 3 15 - 20
Mrkva karotka 4 15 - 20
Mrkva 4 15 - 30
Paprika 4 8 - 14
Paradajky 6 - 7 8 - 12
Paštrnák 3 20 - 30
Patizón 6 8 - 10
Petržlen koreňový 3 20 - 30
Pór 3 14 - 25
Reďkovka 5 5 - 8
Repa červená (šalátová) 2 - 3 8 - 14
Šalát hlávkový 6 6 - 8
Šalát listový 5 - 6 6 - 8
Šalát ľadový 5 6 - 8
Špenát 4 6 - 8
Tekvica 8 8 - 10
Uhorka poľná 8 5 - 6
Uhorka skleníková 6 5
Zeler 5 25
Žerucha siata 5 - 6 2 - 3
Ing. EMIL CVÍČELA