Do 35-litrového kameninového súdka vojde približne 100 kilogramov kapusty. Na túto dávku treba kilogram soli a 2 kilogramy cibule. Na posypanie medzi jednotlivé vytlačené platy treba 1 nakladač Deko, čierne a nové korenie, rascu a približne 200 g soli.
Na dno umytého a cibuľou vytretého suda dáme medzi dva kapustné listy kúsok kôrky z chleba, hrozno alebo chren, podľa toho, čo má kto zaužívané. Kapustu postrúhame alebo pomelieme zároveň s cibuľou. Pridáme soľ, aby pustila vodu a trochu zmäkla. Potom namiesto tlačenia do suda, kapustu vylisujeme v lise na ovocie, na hrúbku 10 až 15 centimetrov. Takéto kolesá celé vkladáme do súdka. Medzi jednotlivé kolesá prisypeme tie pochutiny, ktoré sme si pripravili. Tak pokračujeme až kým nespotrebujeme všetku kapustu. Navrch dáme drevenú dosku, zaťažíme, zalejeme vodou a necháme vykysnúť.
Takýmto spôsobom sa dá kapusta naložiť za hodinu, a to bez tlačenia rukami, nohami a podobne. Možno budete namietať, že každý z nás nemá lis. Stačí, keď ho vlastní sused, ktorý nám ho požičia.
V polovici zimy, keď už bude v sude menej kapusty, môžeme využiť prázdne poháre od kompótov a kapustu v nich konzervujeme. Ušetríme si tak jej ošetrovanie v sude a tiež nepríjemný pach, ak je sud umiestnený v komore pri kuchyni.
ANNA STEIGAUFOVÁ