
ILUSTRAČNÉ FOTO SME - PAVOL FUNTÁL
o - o 5 eur na deň. Po novom by mal napríklad každý zamestnanec cestujúci do Nemecka dostať na každý deň na stravu 40 eur. Stravné do väčšiny krajín však zostáva na úrovni predchádzajúceho roka a k zníženiu má dôjsť iba v jednej krajine.
Podklady na určenie výšky stravného pripravujú všetky slovenské ambasády. Monitorujú situáciu v jednotlivých krajinách a pri výpočte výšky stravného zohľadňujú napríklad aj mieru inflácie v krajine. Ambasády zisťujú, aké sú cenové relácie v aspoň dvoch-troch cenových kategóriách stravovacích zariadení. Na základe týchto údajov predložia návrh na úpravu stravného.
Prístup však nie je vo všetkých krajinách rovnaký. „Napríklad v krajinách Južnej Afriky nie je jediným kritériom porovnávanie cenových kategórií, pretože hlavne reštaurácie nižšej a strednej kategórie neposkytujú dostatočné záruky z hľadiska hygienickej neškodnosti,“ hovorí Jaroslava Kostrhúnová z ministerstva financií. Preto sa v takýchto krajinách berú do úvahy najmä reštaurácie vyšších kategórií.
Ministerstvo predpokladá, že návrh bude v pripomienkovom konaní podrobený niektorým zmenám. Očakáva, že sa výška stravného bude upravovať, väčšinou smerom dole. „Odbory sa snažia chrániť záujmy zamestnancov a prikláňajú sa k vyšším sadzbám, zamestnávatelia namietajú, že sú sadzby vysoké, v dôsledku čoho strácajú konkurencieschopnosť,“ hovorí Kostrhúnová.
Výška stravného je rovnaká pre zamestnancov v štátnom aj v súkromnom sektore. Náhrady spojené s uskutočnením služobných ciest si môžu uplatniť aj podnikatelia a majitelia firiem. Môžu si ich odpočítať z daňového základu.