Tak ako oblečenie, hudba či priemyselný dizajn podliehajú módnym vplyvom, rovnako podliehajú vína meniacim sa nárokom spotrebiteľa. Kým donedávna boli hitom sladšie vína, dnes letia vína suché a aromatické. Pri niektorých zvýrazní vôňu technologický proces, iné si ju prinášajú z hrozna.
Brokolicový koláč
Brokolicu umyjeme a rozoberieme na ružičky, ktoré uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody. Po piatich minútach ich vyberieme a necháme dobre odkvapkať.
Z masla, hladkej múky, vajca, soli a cukru vypracujeme cesto, natenko ho vyvaľkáme a vyformujeme do tortovej otváracej formy. Pečieme desať minút v rúre predhriatej na 200 stupňov.
Potom rozšľaháme smotanu s vajíčkami a najemno nastrúhaným parmezánom, zmes osolíme a okoreníme mletým čiernym korením. Šunku nakrájame na malé štvorčeky. Brokolicu rozložíme na predpečený korpus, posypeme šunkou a zalejeme vajíčkovou zmesou. Pečieme asi dvadsať minút.
Na zapíjanie môžete vyskúšať Muškát moravský, ročník 2000, Víno Masaryk, Skalický vinohradnícky rajón, obsah alkoholu 11,8 percenta. Má typicky odrodovú výraznú ovocnú vôňu, v ktorej prevládajú nezrelé veľké kôstkoviny, ale nájdete v nej aj banány a v chuti príjemnú korenistosť až horkosť. (dav)