Jesenné práce v zeleninovej záhradke

V jesennom období vrcholia zberové práce. Zber je zodpovedná a časovo náročná práca. Väčšina zelenín je v období zberu krehká, vyžaduje opatrné zaobchádzanie a veľký podiel ručnej práce. Zelenina sa musí pozberať v krátkom čase, inak sa znehodnocuje.


Mrkvu pozberáme naraz. FOTO - ARCHÍV


Spôsoby zberu sú rozličné podľa druhu a kultivaru zeleniny, termínu zberu, pozberovej úpravy a účelu jej použitia.

Zelenina sa zberá buď postupne (paradajky, paprika, tekvica, karfiol a iné), alebo jednorazovo (mrkva, petržlen, zeler, červená repa šalátová a iné). Pozberanú zeleninu použijeme na priamy konzum, konzervovanie a na zimné uskladnenie. Zeleninu určenú na skladovanie zberáme pokiaľ možno za suchého počasia a popoludní, keď uschne od rannej rosy. Zeleninu určenú na konzervovanie čo najrýchlejšie spracujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšou dôležitou prácou je jesenné ošetrenie pôdy. Po zbere úrody pozberáme najprv všetky rastlinné zvyšky (napríklad listy zeleniny) a dáme ich do kompostu. Povrch pôdy potom plytko pokopeme motykou (do hĺbky 5 až 10 cm) a pohrabeme. Na väčších pozemkoch môžeme túto prácu vykonať pomocou mechanizácie. Skyprením pôdneho povrchu umožníme, aby semená burín, ktoré zostali po zbere na povrchu, vyklíčili, a pri ďalšom obrábaní pôdy sa zničili. Zabránime aj vyparovaniu vody z pôdy a uľahčíme vsakovaniu dažďovej vody.

Na jeseň pozemok hlboko zrýľujeme. Väčšiu výmeru zorieme. Pôdu obraciame tak, aby vrchná vrstva prišla do brázdy. Tým zničíme klíčivé buriny a živočíšnych škodcov. Rýľujeme nahrubo, umožní to lepšie zachytiť vlahu i sneh a dobre okysličiť pôdu vynesenú z hĺbky na povrch. Rýľovanie (hlbokú orbu) nikdy neodkladáme na jar. Stratili by sme drahocennú zimnú vlahu. Ak však predsa musíme rýľovať v jarných mesiacoch, robíme to čo najskôr, len čo pôda obschne a nelepí sa na rýľ. Hĺbka rýľovania (orby) závisí od požiadaviek jednotlivých druhov zeleniny. Rýľ kladieme takmer kolmo, dosiahneme tak väčšiu hĺbku, ako keď ho dávame šikmo. Na hlboké rýľovanie je vhodný rýľ s čepeľou dolu rovnou, ktorou pôdu zrýľujeme rovnako hlboko.

SkryťVypnúť reklamu

Jesenným rýľovaním môžeme do pôdy zapracovať maštaľný hnoj alebo kompost. Maštaľný hnoj rozhádžeme na pozemok v dávke 3 až 4 kilogramy na meter štvorcový a hneď zarýľujeme, aby sa zbytočne nestrácal dusík. Zapracujeme ho pod kapustovitú i plodovú zeleninu, zemiaky a kukuricu. Čerstvý hnoj nikdy nedávame pod koreňovú zeleninu, cibuľoviny a strukoviny. Na piesočnatých pôdach zaorávame maštaľný hnoj hlbšie, na ťažkých plytšie. Nezabúdajme, že baktérie, ktoré ho rozkladajú na živiny prístupné rastlinám, potrebujú pre svoju činnosť dostatok vzduchu. Pri jeho nadbytku sa však hnoj rozkladá príliš rýchlo a rastliny živiny nevyužijú dostatočne. Pri veľmi hlbokom zaoraní by sa hnoj nerozkladal, lebo činnosť mikroorganizmov v pôdach s menším prístupom vzduchu je malá. Kompost môžeme použiť pre všetky plodiny v ktoromkoľvek čase v dávke 6 až 8 kilogramov na meter štvorcový. Do pôdy sa zapracúva plytko. K organickým hnojivám pridávame väčšinou aj časť fosforečných hnojív a na ťažších pôdach aj draselné hnojivá.

SkryťVypnúť reklamu

Na jeseň po zbere úrody je vhodné odobrať vzorky pôd na agrochemické rozbory. Zistí sa tým obsah živín, pôdnej reakcie, potreby vápnenia a podobne. Určenie dávok minerálnych hnojív pre jednotlivé druhy a kultivary zeleniny je zložité. Pri určovaní dávok živín pre jednotlivé zeleniny berieme do úvahy nároky plodiny, ku ktorej sa má hnojiť, a obsah živín v pôde. Základná dávka sa stanoví podľa výsledku pôdneho rozboru. Kyslé pozemky na jeseň vápnime páleným vápnom alebo vápencom, ktorý zapravíme do pôdy orbou alebo rýľovaním.

Náradie po práci vždy dobre ošetríme. Očistíme ho od hliny, utrieme dosucha, kovové časti natrieme na ochranu pred hrdzavením slabou vrstvou starého motorového oleja a odložíme do kôlne.

Ing. ALŽBETA VITEKOVÁ, VÚZ Nové Zámky

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  2. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  3. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  4. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  5. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  7. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  1. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  5. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  6. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  8. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 948
  2. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 960
  3. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 4 498
  4. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 920
  5. Toto je Balkán? Roky prehliadané Albánsko prekvapuje 3 242
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 2 408
  7. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 2 270
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 128
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu