Bratislava 24. októbra (TASR) - Vstup do Európskej únie (EÚ) prinesie slovenským cukrovarom síce jednorazové ale nemalé finančné straty. Svoje masívne zásoby cukru z predchádzajúcich kampaní, ktoré sa im dlhšie nedarí umiestňovať na domácom trhu, budú musieť totiž pred začlenením na spoločný európsky trh vyviezť do zahraničia len za cenu vysokých strát. Zatiaľ čo na vnútornom slovenskom trhu cukor predávajú za 24 Sk/kg, tak na svetových trhoch ovplyvnených obchodovaním s prebytkami je cena hlboko pod úrovňou 10 Sk.
"Musíme rátať so stratami z predaja starších zásob v zahraničí. EÚ nám povolí na jej trh prejsť iba s veľmi malými množstvami takýchto zásob," hovorí predseda Slovenského cukrovarníckeho spolku Ivan Kardoš s tým, že prebytky im zostávajú hlavne preto, že ich slovenské trhové pozície sú okresávané netransparentnými dovozmi cukru zo zahraničia, keď dochádza aj k obchádzaniu vnútorných slovenských ochranných opatrení, a svoje zohrávajú aj výpredaje zásob cukru zo Správy štátnych hmotných rezerv. "Aj po vlaňajšom zbere cukrovej repy slovenské cukrovary vyrobili celkovo asi 180 000 ton cukru, ale na domácom trhu sa ho podarilo predať iba niečo viac ako 120 000 ton," upozorňuje Kardoš.
Vlani sa celkový zisk piatich slovenských cukrovarov, ktoré sú ovládané troma skupinami zahraničných investorov, dostal až na zhruba 600 miliónov Sk. Zisk z prevádzkových činností z toho pokryl len asi jednu tretinu a zostatok bol už podľa Kardoša výsledkom investorských fúzií. Tento a budúci rok to už bude, po úniou vynútených exportoch starých zásob, zložitejšie. "Naša spoločnosť rozhodne ráta so znížením vlaňajšej ziskovosti. Mierne by sme sa mali ale udržať v čiernych číslach," hovorí Kardoš za svoju spoločnosť Považský cukor, ktorá je ovládaná nemeckým Nordzuckerom a prevádzkuje dva cukrovary v Trenčianskej Teplej a Trnave.
Pri aktuálne začínajúcej kampani by mali všetky slovenské cukrovary podľa Kardoša vyrobiť len o niečo menší objem cukru ako vlani aj keď tohtoročné hektárové úrody cukrovej repy za minulým rokom zaostávajú až o zhruba 15 %. "Výnosy repy sú síce nižšie ale máme naopak vyššiu cukornatosť. Vyrobiť by sme mali asi 175 000 ton cukru ale predať na domácom trhu sa nám opäť podarí len asi 125 000 ton," dodáva Kardoš.
Slovenský trh prakticky ovládajú iba nemeckí investori. Okrem už spomenutej skupiny Nordzuckeru, ďalšie dve slovenské cukrovarnícke zoskupenia ovláda zasa Sudzucker. Sprostredkovane cez konzorcium s britskou Tate and Lyle ovláda Sudzucker dunajskostredský cukrovar Eastern Sugar a zostávajúce dva cukrovary v Rimavskej Sobote a Seredi zoskupené pod firmou Slovenské cukrovary, a. s. ovláda Sudzucker cez svoju dcéru rakúsku Agranu.