BRATISLAVA – Vstupom Slovenska do Európskej únie sa rozšíri trh aj pre vinárov. Tí budú môcť obchodovať s ktoroukoľvek krajinou únie bez colných či daňových prekážok. Otázne zostáva len to, ako sa slovenskí vinári dokážu presadiť v európskej konkurencii.
„Nebude to najľahšie, pretože sme v porovnaní s Európou malá vinárska oblasť a zatiaľ aj dosť neznáma,“ tvrdí majiteľ vinárskeho podniku vo Veľkej Tŕni Jaroslav Ostrožovič.
Vinohradníci však hovoria, že aj naša krajina má svoje konkurenčné výhody. „Robíme určite lepší Rizling rínsky než v Taliansku, pretože máme lepšie klimatické podmienky – nie je tu tak teplo ako na juhu,“ hovorí člen predstavenstva Zväzu vinohradníkov Igor Mancel. Druhým argumentom je podľa neho lacnejšia pracovná sila.
V únii sa víno zo Slovenska presadí podľa vinárov najmä vďaka kvalite. „Južné krajiny totiž vyrábajú dostatok lacného stolového vína, ktoré bude po vstupe pravdepodobne lacnejšie ako naše. My máme šancu presvedčiť európskeho obchodníka hlavne kvalitou,“ myslí si Ostrožovič.
Nevýhodou slovenského trhu je podľa generálneho riaditeľa Medzinárodnej organizácie pre víno a vinohradníctvo O.I.V. Georgesa Dutruc-Rosseta to, že spotrebujeme dvakrát toľko vína, ako vieme vyrobiť. „Na slovenský trh teda budú chcieť dovážať také krajiny, ktoré vyrobia viac, ako vedia spotrebovať,“ dodáva Dutruc-Rosset.
Takými krajinami sú napríklad Francúzsko, Španielsko či Taliansko, ktoré by podľa Dutruc-Rosseta naopak nemali mať záujem o slovenské vína. Francúzi či Španieli totiž radi pijú hlavne svoje vína.
S Bruselom máme podľa vinárov dohodnutú výmeru 22 227 hektárov vinohradov. Register vinohradov sa momentálne len spisuje. Vinári preto vyzývajú všetkých vlastníkov vinohradov, aby ich zaregistrovali. „Čím viac vinohradov budeme mať, tým viac budeme môcť vyrábať a dostaneme aj viac peňazí z Európy,“ vyzýva výkonný riaditeľ Zväzu výrobcov hrozna a vína Miloš Ševčík.
Problémom pred vstupom do únie je aj nevyriešený spor s Maďarskom o Tokajské víno. Južní susedia, ktorí vlastnia asi 5000 hektárov tokajských viníc, naše právo na používanie značky „tokaj“ stále nechcú uznať. Ak sa do vstupu nedohodneme, nebudeme môcť tokajské víno do Európy vyvážať.
Slovensko upúta Európu:
* lacnejšími kvalitnými vínami,
* regionálnymi odrodami, ktoré ešte v Európe nepoznajú: Tramín, Silván, Devín či Dunaj,
* máme lepšie klimatické podmienky na pestovanie bieleho vína (južné krajiny skôr na pestovanie červeného),
* nižšie náklady vďaka lacnej pracovnej sile.
Nástrahy spoločného trhu:
* dovoz lacných stolových vín z južných krajín,
* slovenskí vinári môžu mať problémy s tvrdou európskou konkurenciou.
Produkcia a spotreba hrozna a vína
plocha rodiacich vinohradov 12 382 ha
produkcia hrozna 45 055 ton
úroda hrozna 3,64 t/ha
produkcia vína 315 000 hl
dovoz vína, muštov a šťavy 300 000 hl
vývoz vína a muštov 70 000 hl
domáca spotreba vína 650 000 hl
Zdroj: Výskumný ústav poľnohospodárstva a potravinárstva, 2002