Burčiak láka, ale jeho kvalitu nikto nekontroluje

BRATISLAVA – Vinári si ctia burčiak ako predzvesť dobrých zásob vína, ale keď sa tento provokujúci nápoj dostáva vo väčších množstvách k masám konzumentov, s jeho kvalitou sa občas dejú čudné veci. Nejeden spotrebiteľ alebo laický ochutnávač získa

BRATISLAVA – Vinári si ctia burčiak ako predzvesť dobrých zásob vína, ale keď sa tento provokujúci nápoj dostáva vo väčších množstvách k masám konzumentov, s jeho kvalitou sa občas dejú čudné veci. Nejeden spotrebiteľ alebo laický ochutnávač získa po jeho vypití na rôznych akciách skúsenosť s pokazeným žalúdkom či behaním na záchod.

Napriek tejto pohyblivej kvalite je burčiak potravinou, ktorú u nás už niekoľko rokov žiaden orgán nekontroluje. Slovenská obchodná inšpekcia jeho kvalitu medzi predajcami bežne preverovala pred tromi-štyrmi rokmi usmerňovaná osobitnými predpismi. Teraz SOI kontroly nerobí, lebo zákon jej nedávno upravil kompetencie a už nevlastní potravinárske laboratóriá.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Podľa Potravinového kódexu by sa však kvalitou burčiaka mala momentálne zaoberať Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. „Nerobíme to, lebo nemáme na to oporu v zákone. V súlade s Potravinovým kódexom zisťujeme v burčiakoch len obsah cudzorodých látok ako kovov, oxidu siričitého, kyseliny sorbovej a ďalších. Kontroly, či nie je riedený vodou, aký je obsah kyselín a podobne, to nerobíme. Česká inšpekcia má na to špeciálny 20-miliónový prístroj, my na to peniaze nemáme,“ hovorí Peter Prokop, špecialista na vína v potravinárskej inšpekcii. Ako dodala zástupkyňa šéfa potravinárskych inšpektorov Veronika Gavorníková, burčiak je polovýrobok, ktorý kvasením mení z hodiny na hodinu svoje vlastnosti. „Pri odbere je iný a po prenesení do laboratória je zase iný, právne by sme pri takej kontrole neobstáli, aj preto to nerobíme.“

SkryťVypnúť reklamu

Zaujímavé však je, že obchodná inšpekcia v minulosti mala spôsob, ako si posvietiť na kvalitu burčiaka. Podľa Danuše Krkošovej zo SOI odoberali vzorky kedysi zo sudov výrobcu, ale aj z demižónov a džbánov predajcov, ktorí mohli pôvodnú surovinu upraviť trebárs doliatím vody. Potom sa to nechalo asi mesiac vykvasiť na víno a analýza už sa nerobila z burčiaka, ale podľa noriem na víno. „Vedelo sa, že predajcovia to všelijako falšovali. Porušenia normy sme zistili dosť často,“ uviedla Krkošová, „žiaľ, odborová norma z minulosti nebola neskôr nahradená slovenskou technickou normou.“

TÁŇA RUNDESOVÁ

ČO JE TO BURČIAK?

Burčiak je odkalený mušt v stave kvasenia, ktorého obsah alkoholu je najmenej jedno percento objemu, pričom množstvo zvyškového cukru a cukru prepočítaného z obsahu alkoholu nesmie prekročiť celkové povolené množstvo prírodného a pridaného cukru.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  3. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  4. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  5. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  6. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  7. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  8. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 599
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 336
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 721
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 4 159
  5. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 3 360
  6. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 2 848
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 890
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 363
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu