BRATISLAVA – Vinári si ctia burčiak ako predzvesť dobrých zásob vína, ale keď sa tento provokujúci nápoj dostáva vo väčších množstvách k masám konzumentov, s jeho kvalitou sa občas dejú čudné veci. Nejeden spotrebiteľ alebo laický ochutnávač získa po jeho vypití na rôznych akciách skúsenosť s pokazeným žalúdkom či behaním na záchod.
Napriek tejto pohyblivej kvalite je burčiak potravinou, ktorú u nás už niekoľko rokov žiaden orgán nekontroluje. Slovenská obchodná inšpekcia jeho kvalitu medzi predajcami bežne preverovala pred tromi-štyrmi rokmi usmerňovaná osobitnými predpismi. Teraz SOI kontroly nerobí, lebo zákon jej nedávno upravil kompetencie a už nevlastní potravinárske laboratóriá.
Podľa Potravinového kódexu by sa však kvalitou burčiaka mala momentálne zaoberať Slovenská poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. „Nerobíme to, lebo nemáme na to oporu v zákone. V súlade s Potravinovým kódexom zisťujeme v burčiakoch len obsah cudzorodých látok ako kovov, oxidu siričitého, kyseliny sorbovej a ďalších. Kontroly, či nie je riedený vodou, aký je obsah kyselín a podobne, to nerobíme. Česká inšpekcia má na to špeciálny 20-miliónový prístroj, my na to peniaze nemáme,“ hovorí Peter Prokop, špecialista na vína v potravinárskej inšpekcii. Ako dodala zástupkyňa šéfa potravinárskych inšpektorov Veronika Gavorníková, burčiak je polovýrobok, ktorý kvasením mení z hodiny na hodinu svoje vlastnosti. „Pri odbere je iný a po prenesení do laboratória je zase iný, právne by sme pri takej kontrole neobstáli, aj preto to nerobíme.“
Zaujímavé však je, že obchodná inšpekcia v minulosti mala spôsob, ako si posvietiť na kvalitu burčiaka. Podľa Danuše Krkošovej zo SOI odoberali vzorky kedysi zo sudov výrobcu, ale aj z demižónov a džbánov predajcov, ktorí mohli pôvodnú surovinu upraviť trebárs doliatím vody. Potom sa to nechalo asi mesiac vykvasiť na víno a analýza už sa nerobila z burčiaka, ale podľa noriem na víno. „Vedelo sa, že predajcovia to všelijako falšovali. Porušenia normy sme zistili dosť často,“ uviedla Krkošová, „žiaľ, odborová norma z minulosti nebola neskôr nahradená slovenskou technickou normou.“
TÁŇA RUNDESOVÁ
ČO JE TO BURČIAK?
Burčiak je odkalený mušt v stave kvasenia, ktorého obsah alkoholu je najmenej jedno percento objemu, pričom množstvo zvyškového cukru a cukru prepočítaného z obsahu alkoholu nesmie prekročiť celkové povolené množstvo prírodného a pridaného cukru.