Manželku bratislavského rabína sme zastihli pri štvrtkových prípravách na víkendové oslavy, na ktoré malo prísť vyše sto ľudí. „Robiť zásoby do našej kuchyne z hľadiska kóšernosti nie je také strašné. Veľa vecí dokážem nakúpiť normálne v obchode. Patrím medzi dobré zákazníčky Tesca,“ vraví Channie Myersová, matka deviatich detí.
Zákony kašrutu – stravovacích zásad – určujú, ktoré jedlá sa smú a nesmú jesť. Ich dodržiavanie sa považuje za názorný príklad posväcovania sa.
Zo zvierat Tóra povoľuje jesť iba párnokopytné prežúvavce, z vtákov tradične hydinu, z plávajúcich tvorov iba šupinaté s plutvami a nepovoľuje konzumovať hmyz. Zakazuje jesť mäso zo zvieraťa, ktoré je nakazené chorobou alebo má zranenie, ktoré spôsobí jeho predčasnú smrť.
Spôsob usmrcovania zvierat – šechita – je prikázaný a detaily tohto prikázania sa uchovávajú ústnou tradíciou. K tomuto rituálu je potrebný hladký nôž, ktorý nesmie mať žiadne zárezy ani zúbkovanie. Robí sa bočný rez, ktorý musí byť jedným presným neprerušeným pohybom. Kóšer zabíjanie znamená rýchlu a bezbolestnú smrť zvieraťa.
Mlieko a mäso sú oddelené svety
Tóra striktne zakazuje miešanie mlieka a mäsa. Po zjedení mäsa treba istý čas počkať a až potom piť mlieko alebo jesť mliečny výrobok. Doba čakania závisí sčasti aj od miestnych zvykov, ale vo väčšine európskych krajín je to šesť hodín, v Anglicku alebo Holandsku sa zaužíval zvyk čakať tri hodiny. Po konzumácii mlieka môžeme zjesť mäso po vypláchnutí úst, najlepšie je však počkať pol až jednu hodinu. Po zjedení tvrdého syra musíme čakať šesť hodín podobne ako po mäse. Všetky mliečne výrobky, ako syry, kyslá smotana, cmar a jogurt, vyžadujú kašrut certifikáciu. Ryby, vajcia a potraviny rastlinného pôvodu možno konzumovať spolu s mäsom alebo s mliečnymi výrobkami.
Kóšer víno je vlastne klasické
Víno má v zákonoch kašrutu špecifické postavenie. Hrozno je povýšené nad všetky druhy ovocia, pretože sa z neho pripravuje víno ako vzácny a nábožensky významný obetný nápoj. Pri jeho príprave s ním nesmie prísť do styku žiadny živočíšny produkt. Na jeho čírenie sa nesmie použiť bentonit ani želatína, prikázané je fyzikálne čistenie - sudy sa musia čistiť trikrát. Špeciálne kóšer vína sa pripravujú z pasterizovaného muštu. Podľa najnovších štúdií nemožno degustáciou rozlíšiť kóšer víno od klasického. Základný rozdiel je v tom, že kóšer víno je robené len židovskými rukami. Jeho prípravu kontrolujú špecializovaní rabíni.
Šolet 1,5 kg hovädzieho mäsa (hruď)
400 g fazule
300 g cibule
100 g tuku alebo oleja
200 g krupice
100 g hladkej múky
soľ, čierne korenie, mletá paprika
Fazuľu preberieme, umyjeme a na noc namočíme do prevarenej studenej vody. Mäso umyjeme, nakrájame na veľké kocky, osolíme a posypeme čiernym korením, mletou paprikou a múkou. V rajnici rozohrejeme olej a mäso a spolu s očistenou a na kocky nakrájanou cibuľou do ružova opražíme. Pridáme fazuľu a premytú krupicu. Zalejeme vodou a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme. Šolet môžeme pripraviť aj v iných obmenách - z jahňacieho mäsa, so zemiakmi alebo s pohánkou.