Ako sa dopracovať k jedlu a pitiu

Zákony kašrutu – stravovacích zásad – určujú, ktoré jedlá sa smú a nesmú jesť. Ich dodržiavanie sa považuje za názorný príklad posväcovania sa.

Manželku bratislavského rabína sme zastihli pri štvrtkových prípravách na víkendové oslavy, na ktoré malo prísť vyše sto ľudí. „Robiť zásoby do našej kuchyne z hľadiska kóšernosti nie je také strašné. Veľa vecí dokážem nakúpiť normálne v obchode. Patrím medzi dobré zákazníčky Tesca,“ vraví Channie Myersová, matka deviatich detí.

Zákony kašrutu – stravovacích zásad – určujú, ktoré jedlá sa smú a nesmú jesť. Ich dodržiavanie sa považuje za názorný príklad posväcovania sa.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zo zvierat Tóra povoľuje jesť iba párnokopytné prežúvavce, z vtákov tradične hydinu, z plávajúcich tvorov iba šupinaté s plutvami a nepovoľuje konzumovať hmyz. Zakazuje jesť mäso zo zvieraťa, ktoré je nakazené chorobou alebo má zranenie, ktoré spôsobí jeho predčasnú smrť.

SkryťVypnúť reklamu

Spôsob usmrcovania zvierat – šechita – je prikázaný a detaily tohto prikázania sa uchovávajú ústnou tradíciou. K tomuto rituálu je potrebný hladký nôž, ktorý nesmie mať žiadne zárezy ani zúbkovanie. Robí sa bočný rez, ktorý musí byť jedným presným neprerušeným pohybom. Kóšer zabíjanie znamená rýchlu a bezbolestnú smrť zvieraťa.

Mlieko a mäso sú oddelené svety

Tóra striktne zakazuje miešanie mlieka a mäsa. Po zjedení mäsa treba istý čas počkať a až potom piť mlieko alebo jesť mliečny výrobok. Doba čakania závisí sčasti aj od miestnych zvykov, ale vo väčšine európskych krajín je to šesť hodín, v Anglicku alebo Holandsku sa zaužíval zvyk čakať tri hodiny. Po konzumácii mlieka môžeme zjesť mäso po vypláchnutí úst, najlepšie je však počkať pol až jednu hodinu. Po zjedení tvrdého syra musíme čakať šesť hodín podobne ako po mäse. Všetky mliečne výrobky, ako syry, kyslá smotana, cmar a jogurt, vyžadujú kašrut certifikáciu. Ryby, vajcia a potraviny rastlinného pôvodu možno konzumovať spolu s mäsom alebo s mliečnymi výrobkami.

SkryťVypnúť reklamu

Kóšer víno je vlastne klasické

Víno má v zákonoch kašrutu špecifické postavenie. Hrozno je povýšené nad všetky druhy ovocia, pretože sa z neho pripravuje víno ako vzácny a nábožensky významný obetný nápoj. Pri jeho príprave s ním nesmie prísť do styku žiadny živočíšny produkt. Na jeho čírenie sa nesmie použiť bentonit ani želatína, prikázané je fyzikálne čistenie - sudy sa musia čistiť trikrát. Špeciálne kóšer vína sa pripravujú z pasterizovaného muštu. Podľa najnovších štúdií nemožno degustáciou rozlíšiť kóšer víno od klasického. Základný rozdiel je v tom, že kóšer víno je robené len židovskými rukami. Jeho prípravu kontrolujú špecializovaní rabíni.

Šolet 1,5 kg hovädzieho mäsa (hruď)

400 g fazule

300 g cibule

100 g tuku alebo oleja

SkryťVypnúť reklamu

200 g krupice

100 g hladkej múky

soľ, čierne korenie, mletá paprika

Fazuľu preberieme, umyjeme a na noc namočíme do prevarenej studenej vody. Mäso umyjeme, nakrájame na veľké kocky, osolíme a posypeme čiernym korením, mletou paprikou a múkou. V rajnici rozohrejeme olej a mäso a spolu s očistenou a na kocky nakrájanou cibuľou do ružova opražíme. Pridáme fazuľu a premytú krupicu. Zalejeme vodou a na miernom ohni pod pokrievkou dusíme. Šolet môžeme pripraviť aj v iných obmenách - z jahňacieho mäsa, so zemiakmi alebo s pohánkou.

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  2. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  5. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre
  6. Zažite začiatkom mája divadelnú revoltu v Bratislave!
  7. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor
  8. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné
  1. Leto, ktoré musíš zažiť! - BACHLEDKA Ski & Sun
  2. Slovensko oslávi víťazstvo nad fašizmom na letisku v Piešťanoch
  3. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy
  4. Zlaté vajcia nemusia byť od Fabergé
  5. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max
  6. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice?
  7. Ako ročné obdobia menia pachy domácich miláčikov?
  8. Probiotiká nie sú len na trávenie
  1. Myslíte si, že plavby nie sú pre vás? Zrejme zmeníte názor 6 492
  2. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre 6 165
  3. Unikátny pôrod tenistky Jany Čepelovej v Kardiocentre AGEL 4 698
  4. V Košiciach otvorili veľkoformátovú lekáreň Super Dr. Max 3 751
  5. Jeho technológie bežia, keď zlyhá všetko ostatné 3 004
  6. CTP Slovakia sa blíži k miliónu m² prenajímateľnej plochy 2 453
  7. Ako mať skvelých ľudí, keď sa mnohí pozerajú za hranice? 1 768
  8. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 1 520
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťZatvoriť reklamu