Už aj na Slovensku platí legislatíva, ktorá predpisuje označovanie vybraných elektrospotrebičov v predajniach energetickými štítkami. Energetický štítok slúži na získanie potrebných informácií o množstve elektrickej energie, ktorú výrobok počas svojej prevádzky spotrebuje. Takýto spôsob označovania umožňuje spotrebiteľom rozhodnúť sa pri výbere spotrebiča medzi viacerými typmi, v závislosti od prevádzkových nákladov spojených so spotrebou energie.
Najúspornejšie sú spotrebiče zaradené do kategórie A
V tejto kategórii sú spotrebiče drahšie. Treba si však uvedomiť, že cena elektrickej energie stúpa a spolu s ňou stúpajú aj náklady na prevádzku elektrospotrebičov a skracuje sa čas návratnosti investícií vynaložených na nákup drahších, no úspornejších zariadení.
Šetrenie pri nákupe práčky alebo chladničky preto nie je namieste. Treba zvážiť, či jednorazové ušetrenie peňazí stojí za dlhodobo vyššie účty za energiu. Odporúča sa neakceptovať spotrebič v nižšej ako B kategórii. C a nižšie radšej ignorovať, lebo v konečnom dôsledku by ste prerobili.
Najväčší žrúti energie – chladnička, mraznička
Moderné výrobky majú až o 45 percent nižšiu spotrebu energie ako zariadenia vyrobené pred viac ako desiatimi rokmi.
Napríklad v roku 1982 chladnička s obsahom 210 litrov s malinkým mraziacim boxom spotrebovala 1,1 kWh za 24 hodín. Dnes má takúto spotrebu kombinovaná 200-litrová chladnička so 60-litrovou mrazničkou. Ak je v domácnosti pár korún navyše, v každom prípade sa oplatí vymeniť starú chladničku za novú.
Chladnička je pripojená do elektriny 24 hodín denne. Preto je nevyhnutné porovnať viaceré druhy podľa pomeru spotreby elektriny k cene výrobku.
Kombinovaný typ – chladnička a mraznička
Beznámrazové kombinované chladničky zabezpečujú dokonalé uchovanie potravín a sú úsporné. Námraza v mrazničke zvyšuje spotrebu elektrickej energie.
Pri kombinácii chladničky s mrazničkou je lepší model s chladničkou hore a mrazničkou dole.
Pri spočítaní, koľkokrát denne sa otvoria dvere chladničky a koľkokrát mrazničky, je jasné, v ktorom prípade sa treba menej zohýbať.
Chladničky sú s dvoma a s jedným kompresorom. S jedným môžu byť lacnejšie, ale praktickejšia a asi aj úspornejšia je verzia s dvoma. Dajú sa používať jednotlivé časti samostatne, v prípade potreby sa dá mraznička vypnúť a využívať len chladnička, alebo pred cestou na dovolenku sa dá vypnúť chladnička. Výhodou je tiež vyššia mraziaca kapacita:
* ak dvojkompresorová chladnička za 24 hodín zmrazí 14 kg potravín, rovnako veľká jednokompresorová zmrazí o 4 až 5 kg menej.
Moderné chladiarenské zariadenia bývajú často vybavené systémami cirkulujúceho vzduchu alebo sústavami „no-frost“. V takom prípade nepotrebujete mrazničku, treba však počítať, že takéto zariadenia majú väčšiu spotrebu elektrickej energie až o 35 percent.
Mikrovlná rúra
Hlavné prednosti :
* príprava jedla trvá kratší čas,
* tepelne nestále súčasti potravín sú vystavené teplu kratší čas,
* menej chemických zmien a zachovanie nutričnej hodnoty,
* neexistuje horúci vzduch,
* neexistuje vyparovanie vody,
* na prípravu jedla nie je potrebný tuk.
Pri kúpe vždy porovnajte viac výrobkov. Všetky mikrovlnky majú reguláciu výkonu. V porovnaní so zohrievaním na sporáku vychádza výhodnejšia mikrovlnka.
Rýchlovarná kanvica
Na trhu sú dostupné rýchlovarné kanvice s rôznym výkonom od 800 do 2000 W.
Preto si vždy sledujte pomer: cena/výkon.
Okrem toho je dôležité, aby bola kanvica vybavená ukazovateľom hladiny vody v nádobe a automatickým vypínaním (túto funkciu oceníme, keď si po hodine spomenieme, že sme si dali variť vodu na kávu…).
Varenie vody vo varných kanviciach je oveľa úspornejšie, ako keď ju varíte na elektrickom či plynovom sporáku.
Práčku, ale akú?
Prvoradé otázky v predajni by mali byť – akú má spotrebu vody a elektrickej energie na jeden cyklus pri rôznych teplotách? Hlavnou zásadou energeticky úsporného využitia práčok je využívanie jej plnej kapacity.
Spotrebu elektriny možno znížiť použitím vhodného pracieho prášku, ktorý umožňuje zníženie teploty pracieho kúpeľa napríklad z 90 stupňov na 60 stupňov Celzia pri zachovanej pracej schopnosti. Týmto sa dosiahne zníženie spotreby asi o 25 percent.
Pri výbere práčok je podobne ako pri chladničkách dôležité kúpiť výrobok zaradený v energetickej triede A alebo B. Je totiž rozdiel spotrebovať pri jednom praní 70 litrov vody a 1,4 kW elektriny ako 40 litrov a 0,8 kW.
Sušičky bielizne sú náročné na spotrebu
Sušičky bielizne sú veľmi náročné na spotrebu elektriny a ak chce niekto ušetriť, mal by ich používať čo najmenej. Najlepšou sušičkou je slnko a vietor.
Umývačka riadu
Proces ohrievania vody je vysoko energeticky náročný. Po umytí riadu táto voda odchádza do odpadu a ďalej sa nevyužíva.
V porovnaní s klasickým umývaním riadu pod tečúcou vodou ušetrí umývačka približne 35 až 60 percent elektrickej energie a 20 litrov vody na jeden cyklus. V porovnaní s ručným umývaním je to 4-krát menej. V štvorčlennej domácnosti môžete počítať s ročnou spotrebou elektriny asi 500 kWh.
Dnešné moderné umývačky riadu spotrebujú len 18 – 22 litrov vody na jeden cyklus. Úsporný program, ktorý umyje riad len v hornom koši, spotrebuje len 15 litrov vody.
Kuchynský sporák
Elektrický sporák má vysokú spotrebu, priemerne ročne okolo 600 kWh. Kvalitné sú drahšie, ale ponúkajú viac možností, šetria elektrickú energiu (alebo plyn) aj čas na prípravu jedál.
Sporák s liatinovou platničkou je cenovo lacnejší, ale platničky sa dlhšie zahrievajú, majú menej regulačných stupňov, po ukončení ohrevu zostávajú dlho horúce a toto teplo je stratové. Ich účinnosť je 60 percent.
Sporáky so sklokeramickou varnou doskou sú drahšie, ale účinnosť je asi 70 percent. Špirála, ktorá sa rozžeraví dočervena, vyžaruje teplo priamo na dno nádoby.
Ak uvažujete o elektrickom sporáku so sklokeramickou varnou doskou, všimnite si, či zariadenie má ukazovateľ zostatkového tepla. Kontrolka ukáže, ktorá platňa ešte nevychladla. Pokiaľ sa chystáte opäť variť, svetlo vás upozorní, ktorú platňu použiť a ušetriť tak energiu. Takto to funguje dovtedy, kým teplota na platni neklesne pod 55 stupňov. Správny sporák by mal mať platne rôznej veľkosti, ale aj tvaru (okrúhle a oválne). Niektoré sporáky majú platne vybavené zónami, ktoré sa dokážu prispôsobiť potrebnej veľkosti, čím maximalizujú výkon využitej energie.
Digestor
Mal by mať protitukový filter, výkonný motor a dostatočné osvetlenie. Pri výbere sa treba riadiť veľkosťou kuchyne. Zariadenie by malo za hodinu vymeniť vzduch v kuchyni asi desaťkrát, mal by mať viac rýchlostných stupňov (nie vždy treba odsávať s maximálnym výkonom). Digestor fungujúci na princípe ťahu odvádza paru pomocou odťahového potrubia priamo von z miestnosti, čo je najefektívnejší a cenovo výhodnejší spôsob. Druhý typ je na princípe recirkulácie a je ho vhodné voliť len v prípade, že sa odťahový systém nedá použiť. Vzduch, ktorý sa z miestnosti odsal, prefiltrovaný sa potom vracia späť do miestnosti.